Projekt

2020.08.09. 14:55

Felsőgallán bölcsőde épül, Óvárosban pedig bővítik az óvodát

A Területi és Operatív Program (TOP) forrásainak átcsoportosításával lehetőségek nyíltak a megyeszékhelyben élő óvodások és bölcsődések számára elérhető helyek ügyében: Felsőgallán minibölcsőde, Óvárosban pedig óvodafejlesztés valósulhat meg a következő hónapokban.

Raffael Veronika

Bencsik János, Szücsné Posztovics Ilona, John Katalin és Schmidt Csaba a sajtótájékoztatón

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

A tavaly augusztusban benyújtott pályázatokról Bencsik János országgyűlési képviselő, Szücsné Posztovics Ilona polgármester, valamint a felsőgallai és óvárosi választókörzetek képviselői, John Katalin és Schmidt Csaba tartottak sajtótájékoztatót. Tavaly szeptemberben Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkárának látogatásakor fogalmazódott meg a felsőgallai bölcsőde létrehozásának ötlete.

Bencsik János a tájékoztatón elmondta: a Felsőgallai minibölcsőde két csoport, összesen tizennégy kisgyermek ellátására adna teret. A pályázat segítségével az Óvárosi Óvodát további huszonnégy gyermek elhelyezésére bővítenék. A két fejlesztésre a város önkormányzata összesen 350 millió forintot kapott.

Szücsné Posztovics Ilona hangsúlyozta: a projektek fejlesztési időszakban vannak. Korábbi költségbecslések szerint a minibölcsőde felépítése 247 millió forintba, míg az óvárosi óvoda fejlesztése 107 millió forintba került volna, de a jelenlegi számítások szerint még 100 millió forint kiegészítésre van szükség a város költségvetéséből. A polgármester hozzátette: amikor összeáll a fejlesztés teljes műszaki tartalma, a közgyűlés dönt majd arról, hogy a fejlesztések megvalósulnak-e.

John Katalin, Felsőgalla önkormányzati képviselője a Templom utca 9. szám alatti ingatlanról elmondta, egy gyermekszerető lokálpatrióta élt benne, és sokáig várt arra, hogy az önkormányzatnak adhassa el telkét és rajta álló ingatlanát. A képviselő hozzátette: a telek megvételével legalább a szomszédos óvoda kis udvara bővülni tudna. Schmidt Csaba, az Óváros önkormányzati képviselője elmondta: egyre magasabbak az igények az óvodai férőhelyekre az óvárosi választókörzetben is, így az ott élők is remélik a projekt megvalósulását.

Nagy az igény a fejlesztésre

Bencsik János azt is ismertette, hogy az elmúlt hónapokban több, bölcsődékkel kapcsolatos döntés született, így a Tatai-medencében megközelítően 1,5 milliárd forintos értékben valósulnak meg beruházások. Vértesszőlősön, a Baromállás dűlőben szintén egy bölcsődét hoznának létre. A külterületre sok fiatal, kisgyermekes család költözött, így a fejlesztésre nagy az igény. Tata külvárosi területén, Új-hegyen is épül majd egy bölcsőde, ahol eddig csak óvodai szolgáltatás volt elérhető. Mindezek mellett Szárliget is bölcsődével gazdagodna, ahol az elmúlt időszakban ugyancsak az óvodásokat tudták elhelyezni a kisgyermekes családok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában