Természet

2020.08.10. 17:30

Az allergiások rémálma: megkezdődött a parlagfű virágzása

Már megjelent a levegőben néhány parlagfűpollenszem, koncentrációja rövidesen eléri a tüneteket okozó szintet.

Wágner Zsanett

Az elmúlt hetek változékony időjárása kedvezett a parlagfű fejlődésének, így néhány pollenjük már szűkebb hazánkban is megjelent. Jelenleg az allergia­szezon közepes időszakát éljük, amikor az üröm, az útifű, a libatop és a kender pollenjei alacsony, a pázsitfűfélék közepes, ezzel szemben a csalánfélék magas koncentrációban vannak jelen a levegőben.

Az egyik legfajsúlyosabb a parlagfű. Virágzásuk nem feltűnő, a pollenek pedig a szél útján akár 100 kilométernyi távolságra is eljuthatnak. Egy-egy növény tízezer magot is termelhet az évek során, rendkívül ellenállók, a talajban akár harminc évig is megőrzik a csíraképességüket. Ismeretes, a parlagfű legnagyobb mennyiségben táblaszéleken, mezsgyehatárokon, nem megfelelően gyomirtott táblákon, mezőgazdaságilag kevésbé művelt területeken, útszéleken, árokpartokon fordul elő.

– A pázsitfűfélék pollenkoncentrációja a közepes és a magas tartományban alakul, így az erre érzékenyek már allergiás tüneteket tapasztalhatnak – mondta Harsányiné dr. Patkó Enikő, a megyei kormányhivatal népegészségügyi főosztályának vezetője. Szerinte a záporok és a zivatarok miatt a tünetek hirtelen súlyosbodhatnak, könnyen asztmatikus tünetek, fulladás alakulhatnak ki. A levegőben szálló nagyobb pollenszemek kisebb szemcsékre esnek szét, amelyek a tüdő mélyebb részeibe is eljutnak, így hevesebb reakciót váltanak ki a szervezetben, ennek elkerülése érdekében néhány megfontolandó tanácsot is megfogalmazott a szakember az allergiával küzdőknek.

– Vihar ideje alatt tartózkodjanak beltéren és az ablakokat zárják be. A levegő pollenkoncentrációja jelentősen csak egy kiadós esőzés után csökken, így csak ezt követően szellőztessünk – fogalmazott a főosztályvezető, aki kiemelte a gyakori hajmosás fontosságát is, hiszen így az egyik fő pollenraktárat szüntetjük meg. A főosztályvezető felhívta a figyelmet arra is, hogy érdemes folyamatosan tájékozódni az aktuális pollenhelyzetről azoknak, akik érzékenyek a parlagfű pollenjeire.

Jó tanácsok

Harsányiné dr. Patkó Enikő azt tanácsolja, aki érzékeny a gyomnövényre, a lehető legrövidebb határidőn belül kérjen orvosától gyógyszerkészítményt, különben a szemviszketés, a piros orr, a könnyezés és gyakori tüsszögés biztosan nem marad el. Mint megtudtuk, a parlagfűallergiát többféle módon is lehet kezelni, gyógyszeres-szakorvosi segítséggel, vagy úgynevezett oki terápiával. Utóbbi esetben a növény valódi kivonatát juttatják a betegbe, csepp, vagy injekció formájában.

Érdemes gyakran tisztítani a cipőt és a ruházatot, javasolt naponta porszívózni, illetve a gyakori ágynemű- és párnahuzatcserére is fokozottabb figyelmet kell fordítani ebben az időszakban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában