CURIOSITAS

2020.08.28. 06:30

Itt a megyei lista: itt kóstolhatjátok meg az idei év országtortáját

Az idei évben a tápiószecsői cukrászmester, Füredi Krisztián Curiositas fantázianevű tortája nyert, mely megyénk 11 cukrászdájában meg is kóstolható.

Sugár Gabi

Egy-egy szelet Füredi Krisztián, a tápiószecsői Hisztéria Cukrászda cukrászmestere Curiositas tortájából, az idei Magyarország tortájából és a pilisszentiváni JÓkenyér Cukrászat Szentivánéji Álom tortájából, Magyarország cukormentes tortájából az Országház Vadásztermében az augusztus 20-i nemzeti ünnep előtti sajtótájékoztatón 2020. augusztus 4-én.

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete tizennegyedik alkalommal hirdette meg a Magyarország Tortája pályázatát. Az idei nyertes Füredi Krisztián tápiószecsői cukrászmester alkotása, a „CURIOSITAS – Kíváncsiság” fantázianevű torta. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt a Jókenyér csapata nyerte a Szentivánéji Álom tortával.

A finomságok megyénkben Ácson, Esztergomban, Kesztölcön, Komáromban, Tatán, Tatabányán, Vértessomlón és Vértesszőlősön tizenegy cukrászdában ízlelhetők meg. A járvány a cukrászszakma életét is alaposan felbolygatta. A korábbi években a Magyarország Tortáját augusztus elejétől lehetett megkóstolni a vidéki cukrászatokban, az idén az elmaradt lakodalmak miatt a cukrászatok igen leterheltek. Komárom-Esztergom megyében is többen jelezték: később tudják elkészíteni az ország tortáját – mondta el a vértessomlói Jezsóné Rieder Krisztina, a Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének régiós vezetője.

A „CURIOSITAS” – latinul kíváncsiságot és különlegességet is jelent. Mindkét jellemző igaz a tortára. A birsalma szinte az egyetlen olyan magyar gyümölcs, amely nyersen élvezhetetlen. Rafinéria, fantázia, kifinomult érzék és szakmai tudás kell ahhoz, hogy ennek a gyümölcsnek a rejtett ízei előkerüljenek.

Jezsóné Rieder Krisztina elmondta: az új technikák, alapanyag-használat mára valóban meghozta a gyümölcsét: bár a mandulás piskótából, birszseléből, ropogós rétegből, narancsos mandula mousse-ból álló CURIOSITAS egyáltalán nem nevezhető hétköznapi összetevőket tartalmazó és könnyen elkészíthető tortának, elkészítése számára a korábbiaknál egyszerűbbnek bizonyult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában