hősiesség

2020.08.28. 14:00

Drámai életmentés Tatán: a dandár hős katonája segített az autóval ütköző motorosnak

Mihályi András őrvezető éppen családjával tartott vacsorázni vasárnap amikor észlelte a balesetet. Nem tétlenkedett és rögtön a sérült motoros segítségére sietett.

G.D.V.

Forrás: Facebook/MH. 25 Klapka György Lövészdandár

Fotó: Petrovics Renáta

Egy tatai katonának is köszönheti életét a vasárnap esti baleset motoros sérültje. Mint arról korábban beszámoltunk: augusztus 23.-án este az 1-es főút 62-es kilométerszelvényénél, Tata és Vértesszőlős között egy motorkerékpáros összeütközött egy személygépkocsival. Buóczné Miklán Erzsébet rendőr alezredes, a megyei rendőrkapitányság szóvivőjétől megtudtuk, hogy előzés közben történt a baleset.

– A motoros Vértesszőlős irányából haladt Tata felé, mikor a felüljáró után előzésbe kezdett. Áttért a menetirány szerinti bal oldalra ahol neki ütköző a vele szemben közlekedő autó bal oldalának. A járművel elesett és tovább csúszva a jobb oldalon állt meg – mondta az alezredes.

A 37 éves motoros férfinek a baleset következtében súlyos vérzéssel járó alsó végtag sérülése lett. A baleset után pár perccel ért a helyszínre Mihályi András őrvezető, aki a családjával Tatabányára indult vacsorázni. Az MH 25. Klapka György Lövészdandár 101. Tüzérosztályának állományába tartozó Mihályi őrvezető azonnal megállt segíteni. A mentők kiérkezéséig a tatai katona szabályosan rögzítette és tartotta a többi segítségnyújtó által korábban felhelyezett szorítókötést. Majd a rendőrök kiérkezésekor elkérte tőlük a speciális érnyomót, az úgynevezett tourniquet-tet, amivel még biztonságosabb nyomást tudott alkalmazni.

Közben megérkezett a szakszerű segítség is. Ám a katona ekkor sem hagyta magára a motorost: szorítókötések biztosítását a mentők kiérkezése után, az ellátás alatt is folytatta. Ezzel feltehetően megmentette a súlyos sérült életét. A motorost végül a helyszínről mentőhelikopter szállította el.

Mihályi őrvezető helytállásáról a tatai dandár közösségi oldalán " target="_blank" rel="noopener noreferrer">adott hírt. A közleményből kiderül, hogy a baleset során a katonai kiképzése, valamint korábbi békefenntartói missziója során tanultakat alkalmazva tudta szakszerűen támogatni a mentősök munkáját. A tatai tüzér az eset során nagy lélekjelenlétről tett tanúbizonyságot; elmondása szerint szinte gondolkodás nélkül alkalmazta az egészségügyi foglalkozásokon elsajátított ismereteket. Hozzátette, hogy a szorítókötések előírásszerű felhelyezése és alkalmazása miatt nagyon begörcsölt a karja, a végén alig bírta elengedni a kötést. De ezt csak utólag vette észre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában