Megyejáró

2020.08.09. 11:27

Bemutatkozik Várgesztes, ahol mindig várják a kirándulókat

Varázslatos táj, rendezett utcák, jól felszerelt intézmények. Bár Várgesztes hétszáz éves öröksége évtizedek óta zárva van, az itt élők annál nagyobb vehemenciával dolgoznak azon, hogy szélesebb körben váljon ismertté csodás természeti örökségük.

Sugár Gabi

A hivatalban találkoztunk, ahol az elmúlt időszak jelentősebb beruházásait vette számba a település polgármestere. Rising Károlyné büszkén mesélt a gyönyörű természeti környezetben lévő, 618 lelket számláló faluról. Varázslatos klímájáról, tanösvényeiről.

Az orvos újra várja a betegeket

A várgesztesi háziorvosi rendelőben ismét várják a betegeket. Dr. Hidas János kedd délután és csütörtök délelőtt fogadja az érkezőket. Tudni kell azt is, előtte bejelentkezés szükséges a 34/493-174-es számon. Receptet csak telefonos kérésre írnak fel.

Helyben az óvoda, iskola, boltok és a hivatal munkatársai dolgoznak, a nagyobb iparterületek közelsége előnyt jelent: senki sincs munka nélkül.

Lovagi játékokra készülnek

Várgesztesen már évek óta vár nélkül szervezik meg a Lovagi Játékokat a Vár réten. Az idén szeptember 12-ére tervezik az egész napos, nagyszabású programot. Az eseményen lesz többek között: fegyver- és viselet bemutató, fajátékok, kézműves foglalkozások, íjászat, lovaglás és zászló forgatók is bemutatkoznak. A török-magyar tábor összecsapását követően a gyerekek zoknicsatában mérhetik össze erejüket.

– Településünk jellemzően alvó falu, de Csipkerózsika álmát csak a vár alussza. Az itt élők nagy többsége ingázik, hazatérve saját portája mellett a falu szépítésén dolgozik. A járvány következtében sokan dolgoztak otthonról: a fiatal szakember számára a világháló újabb lehetőségeket nyitott. Épületeik nagy része már energetikai szempontból is megfelel a legújabb követelményeknek, ezért technológiával, eszközökkel segítik a Magyar Falu Programhoz benyújtott pályázataik az itt élőket.

A tatárok pusztításai

A pusztítások csak az erdőktől nem védett területeken voltak számottevők. A tatárjárás a környező települések egyharmad részét pusztította el.

– Ez a projekt áldás a kis falvaknak, hiszen olyan fejlesztésekben nyújt pénzügyi támogatást, amelyekre helyben már nem biztos, hogy lenne lehetőség – mondja a polgármester.

Római kori emlékek

Az I-V. századokról is maradtak már itt fenn tárgyi emlékek. Várgesztes és környékének egyik legkorábban megismert római kori emlékei közé tartozik az a két oltárkő, melyet a Székesfehérvári Múzeumban és a környei plébánián őriznek.

Bár az 1250 fő befogadására alkalmas Villapark idegenforgalmi adója jelentős segítséget jelent számukra, a Magyar Falu Programmal az elmúlt évben kilenc személyes, mozgássérültek szállítására is alkalmas falubuszt pályáztak meg 12,5 millió forint értékben.

Német telepesek

Gróf Eszterházy József nevéhez fűződnek a gesztesi és tatai uradalomban eszközölt betelepítések. Ezek esetében az volt az irányelv, hogy kellő számú munkaerőt nyerjen az uradalom, és főleg katolikus vallásúak legyenek a telepesek. Gesztesre 1735-ben érkeztek Frankenből és Elszászból. A falut ekkor még Puszta-gesztes néven emlegették. Az 1866-os év kolerajárvány­a Gesztest sem kímélte.

– Az alsósok Gesztesen, a felsősök a szomszédos Vértessomlón tanulnak. Sokszor visszük őket különböző foglalkozásokra, ebben nagy segítség az új szállítóeszköz. Az időseket, sportolókat, civileket is szolgálja majd a jármű. Az óvoda udvarán elhelyeztünk egy várrendszert idéző kültéri játszóparkot és egy fészekhintát ötmillió forintos támogatással. Saját erőből, 360 ezerért pedig a legkisebbeknek kisvonatot vásároltunk. A szülők segítségével az óvoda udvarának tereprendezése is elkészül.

Világégések idején

A II. világháború utolsó szakaszában Gesztes is hadszíntérré lett. A III. Ukrán arcvonal 1944. december 20-án északról, Bicske irányából elérte a Vértes térségét, és 1944. karácsony hajnalán Gesztest is. Miután megtudták, hogy a legközelebb állomásozó német és magyar katonaság Környén állomásozik, továbbálltak. Januárban német repülők bombázták a falut, majd kihirdette az orosz parancsnokság, hogy a falu 15-55 éves férfi lakói jelentkezzen háromnapos robotra. Gyalog indultak Vértessomlóra, majd Baján rakták vonatra az akkor már néhány ezres tömeget. Temesvárig, Szegedig szállították őket. Az útról sokan sohasem tértek haza.

– A Belügyminisztérium egyik pályázatával megoldódott a Vértes és a Petőfi utca felújítása és a vízelvezetés 12,7 millió forintból. A vidékfejlesztési projekt eredménye pedig 10 milliós traktor lett, több kiegészítővel a parkok és utak rendben tartásáért. A TOP-os pályázatok nagy része is hamarosan lezárul a Széna úton és a sportpálya mellett.

Kedvelt kirándulóhely (Fotó: Zantleitner Ingrid / 24 Óra)

Különleges környezet

A Várgesztes mellett elhelyezkedő, kiszáradó kékperjés láprét a Natura 2000 hálózat része. Több védett állat- és növényfajjal büszkélkedhet ez a varázslatos vidék, közülük kiemelendő két nappali lepkefaj: a vérfű-hangyaboglárka és a sötét hangyaboglárka. Mindkettő úgynevezett közösségi jelentőségű állatfaj, melyek megőrzését a Natura 2000 területek hivatottak biztosítani.

Védett növényfajai között megtaláljuk a szibériai nőszirmot és a hússzínű ujjaskosbort is. Utóbbinak néhány száz töves állománya él ezen a különleges területen.

A Vértes belsejében kiemelkedő jelentőségű élőhelytípus fenntartása érdekében az idén a települési önkormányzat támogatásával megkezdődött a terület természetvédelmi célú kezelése. Azaz úgy gondozzák, kezelik a területet, hogy az itt megtalálható különleges növényekre, és erre a területre jellemző állatokra a lehető legkevesebb hatást gyakorolják. Mint ottjártunkkor megtudtuk, ennek egyik legfontosabb része a rét rendszeres és mozaikos kaszálása. Várgesztes varázslatos környezete sok kirándulót vonz.

Rising Károlyné az óvoda udvarán lévő játszóparkot is megmutatta (Fotó: Zantleitner Ingrid / 24 Óra)

A hegyről lezúduló víz elvezetése fontos feladatuk, hiszen az elmúlt időszakban kétszer árasztotta el a falut a sártenger. A cél, hogy a lezúduló vizet a horgásztóba tereljék, ahonnan a Gesztes-patakon át az Által-érig futhat. Ezt újabb TOP-os forrásból oldják meg.

TRX a sportparkban

A horgásztó mellett kialakított sportpark sokoldalúan szolgálja a várgesztesieket. Rendszeresen járnak ide családok, gyerekek, és egy különleges edzést is itt tartanak: a TRX-et. Egy mobil heveder rögzítésével indul az állóképességet javító, a testet a mindennapi élet kihívásaira felkészítő mozgásforma. – Az izomtömeg növelése a cél, ehhez saját testünket használjuk ellenállásként. Az eredmény pedig a harmonikusan kidolgozott izomzat a test egészén. A TRX-kötelet ma már a rehabilitációban is használják – mondta Rieder Mónika edző.

Sokoldalúan használják sportparkot, ahol TRX-edzéseket is tartanak (Fotó: 24 Óra / Zantleitner Ingrid)

– A régi Gesztespuszta védelmére az Eszterházy család kiépített egy árokrendszert, de ez sajnos feltöltődött, vagy már nem bírja az extrém esőzéseket. Ezért van szükség a gesztesiek védelmében az új, százmilliós beruházásra.

Árnyas ösvény, sziklamászóhely

Elsétáltunk a tóhoz. A csodálatos környezetben már messziről zöldelltek az új szabadtéri sport­eszközök. Körbesétáltuk a tavat, majd a varázslatos Árnyas ösvényre is bekanyarodtunk. – Aggteleken található még ilyen terület, ahol 200 méteren belül változik a flóra és fauna. A Villapark felől érkezők a patak partján láthatják a homoki gyepet, a nedves patakvölgyet és a mészkő sziklahátat is. Koncentrált az átmenet, amelyről tájékoztató táblák is szólnak – mondja Rising Károlyné. A falu felett lévő, hivatalosan is nyilvántartott sziklamászóhelyet is működtetnek. A falut körülvevő változatos felszín, növény- és élővilág nagyon sok speciális sportágnak kimondottan kedvező. – Az irányító táblák mellett egyre több információt helyezünk el a világhálón. Applikációkat készítünk nevezetességeinkről, rendezvényeinkről. Szeretnénk, ha az állami tulajdonban lévő vár újra kinyitna és minél többen látogatnának el Várgesztesre.

A beszélgetés végén elsétálunk a Faluház és Sportcsarnok épületébe, amelyben helyet kapott az óvoda és az iskola is. Előbbiben 24, utóbbiban 17 gyermekről gondoskodnak. A kiválóan felszerelt nemzetiségi intézmények jól szolgálják a fiatalokat.

Segít a megye

A megyei önkormányzat támogatta a Silhouette balett fellépését a községben. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) forrásai révén megoldódik a csapadékvíz-elvezetés problémája a község keleti oldalán. Az eredeti 40 millió forintot további majd’12 millióval sikerült kiegészíteni. – Várgesztes önkormányzata a vízkárok csökkentése érdekében elhatározta, hogy ütemezetten korszerűsíti csapadékvíz-elvezető rendszereit. Ezt segíti a nemrégiben elnyert százmillió forint, melyből az Arany János és az Összekötő utca vízelvezetése is rendbe tehető – tájékoztatott Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke.

(Az összeállítás a várgesztesi önkormányzat támogatásával készült el.)

Címkék#megyejáró
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában