Kézműveskedés

2020.08.14. 16:41

A koppánymonostori alkotó ecsetvonásokkal varázsol lelket a kövekbe

Szeretetkő, barátságkő, virágkő és csakrakő. Jelképekké alakítja át a természet ajándékát Juhászné Prantner Etelka kézműves. A hétköznapokban rendvédelmi feladatokat ellátó hölgy hazaérve lelket varázsol a bézs kövekbe, hogy aztán eszmei értékkel bíró ajándékként adja őket tovább.

Raffael Veronika

Forrás: 24 Óra

Fotó: Raffael Veronika

Gyermekkorom óta meg-megállok a Duna partján szép, kerek köveket felvenni. A hideg, sima felületet három évvel ezelőtt jutott eszembe vászonként használni – árulta el a kézműves. Azóta az egyedi mintázatú kavicsokból számos alkalomra, így születésnapokra, évfordulókra, ballagásokra és karácsonyokra is készült ajándék.

A pöttyökből kialakuló mintázat, mint például a virágok, a jin-jang szimbólum, a mandalák és fák, egy-egy érzelmet jelképeznek. A formáknak jelentést az alkalom ad, amire adják. Etelka kedves történeteket is őriz a kövekkel kapcsolatban. – Egyszer egy anyuka a kisfia nevében egy óvó néni számára kért tőlem egy kavicsot. Annyit tudtam, hogy a hölgy nagyon szereti a lila színt. Milyen értéket jelképező követ festhetnék a kicsinek? Az óvodában lévő szeretet jutott eszembe először. Így született meg a szeretetkő – mesélte visszaemlékezve Juhászné Prantner Etelka.

Etelka kézműves asztalánál rengeteg kavics elkészült (Fotó: Raffael Veronika / 24 Óra)

Szintén szívmelengető emlékként élte meg azt is, amikor egy óvó néni szeretett volna kedveskedni a ballagó kicsiknek: hirtelen ötlettől vezérelve tizenkilenc ugyanolyan kavicsot szeretett volna, melyek mindegyikén a csoport kabalaállatát, a békát szerette volna viszontlátni. A szerencsekavicsok váratlan rendelésként egyetlen éjszaka alatt készültek, hogy másnap a ballagó óvódások tarisznyáiban lepjék meg a gyerekeket. A kézműves az állatok sorsát is a szívén viseli, aktív tagja több állatvédő csoportnak, a kőfestésbe is belecsempészte a számára fontos témát: létrehozta az állatvédők kövét.

A színes, pöttyös darabokon egy tappancs nyoma, vagy épp egy ló feje tűnik fel. Sokak által kedvelt minta ezen kívül a pontokból összeálló szitakötő, illetve az elefánt is. Minden egyes elkészült festmény egyedi, hiszen minden kavics eltérő formájú és méretű, így a minták mellett a forma is személyre szabott lehet. A szavak nélkül beszélő ajándékokról Juhászné Prantner Etelka elmondta: a kövek egyik felét meghagyja eredeti állapotában, hogy az új tulajdonos is emlékezzen rá: a természet egy darabját tartja a kezében.

Újabb ötletek

Etelka a hivatalból hazaérve a kövek világába merül – összegyűjti a kívánságokat, majd kezébe veszi az ecsetet, és a teherautóval rendelt, hatalmas rakás kőből szemet gyönyörködtető darabokat készít. Legutóbb Horvátországban, Trogirban szervezett nyaralásáról szintén fehér kövekkel tért haza. Az otthon összegyűlt mennyiséget újabb és újabb ötletek révén változatos mintákkal látja el: vannak kövek, melyek foszforeszkáló festékkel vannak bevonva, így az otthonokban akár este is gyönyörködhetnek benne. Egyes kavicsok lakásdekorációként is megállják a helyüket. Minden egyes elkészült munkához alkalomhoz illő verset mellékel, majd színes, zsákos díszcsomagolásban új gazdájához juttatja őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában