Alkotás

2020.07.05. 07:19

Elkészült az öt méter magas homokszobor Tatán

Ünnepélyes keretek között átadták szombat délután a tatai Szent Kereszt plébániatemplom előtt álló 5 méter magas homokszobrot. A 150 köbméternyi, 225 tonna súlyú homokból az 1920-as magyar királyi címert faragta ki Monostori Ferenc szobrász.

Goletz-Deák Viktória

Még az átadó előtt egy órával is dolgozott a műalkotáson a szobrász, ugyanis három nappal ezelőtt a címer és az angyalok egy része leomlott. Monostori Ferenc és társa, a prágai Radovan Zivny aznap éjfélig dolgozott, hogy kijavítsák a hibát. Sokáig kérdéses volt, hogy elkészül-e a kitűzött dátumra a szobor.

– Újra kellett tervezni a szobrot, a faragás módját. A pótolt homokot már nem lehet annyira tömöríteni, így mélyebbre sem lehet benne faragni. A polgármester úr jelezte, hogy ha kell, el tudjuk halasztani pár nappal az átadást. De végül nem volt rá szükség, másnap már látszott, hogy időben befejezzük. Igaz, csak egy órával az átadás előtt, de elkészült a szobor – mondta a művész, aki társával közösen tíz napon keresztül tűző napon és esőben is 10-12 órát dolgozott naponta a műalkotáson. De láthatóan megérte: az 5 méter magas homokszobron nem látszik, hogy baleset érte volna pár napja. A címer és a két angyal is tökéletesre sikerült.

A homokszoborra sokan voltak kíváncsiak szombaton. Az ünnepélyes átadásra kisebb tömeg gyűlt össze. Először Michl József, Tata polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket. Elmondta, nem is találhattak volna szebb és illőbb helyszínt az alkotásnak, mint a megújuló plébániatemplomot.

Rigó Balázs alpolgármester felelevenítette Trianon és a címer történetét, majd arról beszélt, hogy nemzetünk ugyanolyan szilárd, mint ez a homokszobor, aminek erőssége pont az anyagában rejlik.

– Ha a magyar nemzet tagjaként a külső nyomásra nem széthúzással válaszolunk, hanem szorosan összekapcsolódunk, mint ennek az alkotásnak a szemcséi, akkor olyan eredményekre lehetünk képesek, amire talán senki sem számít – mondta beszédében az alpolgármester.

További részletek a 24 Óra július 6-i számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában