közgyűlés

2020.07.31. 09:24

Elfogadott zárszámadás, hiányolt gazdasági program Tatabányán

Harmadik nekifutásra elfogadták a zárszámadást az önkormányzat július 30-i rendkívüli közgyűlésén. A képviselők döntése értelmében maradnak a bekerített hulladékgyűjtők, két fontos városi elismerés pedig már posztumusz is adományozható lesz. Szóba került még az önkormányzat hiányzó gazdasági programja, és heves szócsatát váltott ki egy képviselő internetes kommentje.

Illyés Roland

Harmadik nekifutásra elfogadták a zárszámadást az önkormányzat rendkívüli közgyűlésén. Szóba került még az önkormányzat hiányzó gazdasági programja is.

Forrás: Kemma.hu

Fotó: Sz. D.

Kétszeri elutasítás után a hónap harmadik közgyűlésén már elfogadta az önkormányzat képviselő-testülete a tavalyi év zárszámadását. Szücsné Posztovics Ilona (független) polgármester az előterjesztés felvezetését azzal kezdte, hogy az ülés előtt kiosztottak a képviselőknek egy pénzforgalmi kimutatást a 2019. október 14.–december 31. közötti időszakról.

Kiemelte: az elmúlt hetekben az ellenzék feltette a kérdést több médiafelületen is, hogy hová tűnt 1,4 milliárd forint a fenti időszakban a város pénzügyi tartalék soráról. Elhangzott: Tatabánya 42 milliárd forintból gazdálkodott 2019-ben. Ebből a választások utáni időszakra 5,2 milliárd forint kiadás és 3,7 milliárd forint bevétel jutott a kimutatás szerint – a folyamatban lévő beruházások kiadásai 2,7 milliárd forintot tettek ki, az intézmények fenntartására 1,3 milliárd forintot, míg az önkormányzati működtetésű társaságokra közel egymilliárd forintot fordítottak.

Harmadik nekifutás

Schmidt Csaba (Fidesz-KDNP), a kormánypárti frakció vezetője úgy fogalmazott: harmadszor tárgyalják a zárszámadást, de most foglalkoznak először érdemben a Fidesz kérdéseivel és felvetéseivel. Hozzátette: már egy hónapja kérték a tavalyi év utolsó negyedévéről szóló pénzforgalmi kimutatást – örülnek, hogy a mostani közgyűlés előtt végre megkapták.

Boda Bánk László (Mi Hazánk) úgy vélte, a két nagy frakció megegyezése kellene a zárszámadás elfogadása előtt, ehelyett ő csak politikai nyomást érez, például Szücsné Posztovics Ilona részéről a közösségi oldalára felkerült videók révén. Az általa és a kormánypárti képviselők által korábban erősen kritizált óvodai és bölcsődei pénzmaradványok elvonása ezúttal is szóba került. Annak ellenére, hogy a zárszámadás mostani előterjesztéséből ez a rész már kimaradt.

Frankné Farkas Gabriella (Összefogás Tatabányáért) a maradvány összegét vitatta: szerinte nem 24, hanem csupán közel 17 millió forintnyi összegről beszélünk. Schmidt Csaba szerint amennyiben valóban eszközhiány van az óvodáknál (egy ehhez kapcsolódó pályázatról szóló előterjesztést tárgyalt június 26-án a közgyűlés), akkor érdemes lenne az intézményeknél hagyni a pénzmaradványokat. Végül egyedül Boda Bánk László tartózkodott a szavazáskor, 17 igen szavazattal elfogadták a képviselők a zárszámadást.

Bocsánatkérést vártak a képviselőtől

Az ebédszünet utáni rész is komoly szócsatát hozott. Előbb Boda Bánk László tiltakozott Hoffer Dávid (Összefogás Tatabányáért) képviselő egyik internetes kommentje ellen, ami – egy gyermekmolesztálási botrányt általánosságban rávetítve a papokra – szerinte súlyosan sérti az egyházakat és a hívő embereket. A Mi Hazánk képviselőjének szavaihoz később a Fidesz-KDNP frakció több tagja is csatlakozott, bocsánatkérésre felszólítva Hoffer Dávidot, aki azonban nem reagált az elhangzottakra. Helyette Lusztig Péter (Összefogás Tatabányáért) válaszolt a frakció nevében: visszautasítják az egyházellenesség vádját.

Nincs gazdasági program

Schmidt Csaba a második félévi munkatervről szóló napirendnél elmondta, jelen pillanatban törvénysértő állapotban van az önkormányzat: a törvény értelmében ugyanis a megalakulást követő hat hónapon belül az önkormányzatnak el kell készítenie a gazdasági programját, ez viszont a mai napig nincs kész. A Fidesz-KDNP frakcióvezetője szó szerint úgy fogalmazott: „nincs jövőkép, és nem is dolgozik rajta senki a hivatalban.” Fekete Miklós (Összefogás Tatabányáért) alpolgármester erre reagálva hangsúlyozta, jogos Schmidt Csaba felvetése, valóban szükség van arra, hogy legyenek a jövőre vonatkozó tervek. Lusztig Péter szerint van a városvezetésnek jövőképe, legfeljebb nincs leírva.

A közgyűlés által alapított díjakról és adományozásukról szóló rendeletet úgy módosították, hogy a Tatabánya Megyei Jogú Város Díszpolgára és a Tatabánya Közbiztonságáért díjak posztumusz is adományozhatóak lehessenek. Döntöttek településrendezési eszközök módosításáról az M1-es autópálya bővítéséhez kapcsolódóan, illetve a Német Nemzetiségi Önkormányzat kérelméről a Táncsics Mihály út 61. szám alatti ingatlan melléképületének felújításához.

Újratárgyalt szemétügy – maradnak a zárt tárolók

Visszatérő napirend a tatabányai önkormányzat közgyűlésein a hulladékkérdés – ezúttal a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás ellátásáról szóló rendeletet módosították a képviselők. Fekete Miklós előterjesztőként kiemelte: folytatni kell a hulladéktárolók zárhatóvá tételét, mert a zárható kukáknál jóval kevesebb a konténerek mellé helyezett szemét.

Renczes Dávid (Összefogás Tatabányáért) módosító javaslata értelmében lehetőség lesz több hulladékedény közös zárhatóvá tételére. Szücsné Posztovics Ilona arra tett javaslatot, hogy az önkormányzat vállalja át idén a kukák egyben történő tisztításának megrendelését és finanszírozását. Ez utóbbi kapcsán kiderült, hogy a szolgáltató 2017 óta nem látta el a hulladéktárolók tisztítását. Oláh András környezetvédelmi és klímavédelmi referens szerint eddig is a tulajdonosok kötelessége lett volna az edények tisztítása.

Közjáték

Na mi van, a Mészáros Lőrincnek nincs pénze fényképezőgépet venni az embereinek? – erre a mondatra kapta fel a fejét több képviselő a csütörtöki tatabányai közgyűlésen. Lusztig Péter, a Gyurcsány-féle Demokratikus Koalíció embere üdvözölte így fennhangon fiatal online szerkesztő kolléganőnket, aki a munkáját végezte, telefonjával fotózott a teremben.

Hogy Lusztig nincs tisztában a megyei sajtó tulajdoni viszonyaival (Mészáros Lőrinc nem tulajdonos), az tényleg csak a kisebbik baj. A nagyobbik az, hogy ez az ember, ezzel a stílussal és intelligenciával Tatabánya alpolgármestere lehet. -taz-

Lusztig Péternek (balra), a DK alpolgármesterének még arra is volt energiája, hogy a sajtó képviselőivel foglalkozzon (Fotó: Sz. D. / Kemma.hu)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában