Színdarab

2020.06.07. 19:56

Több ezren látták az esztergomi színház karanténdrámáját

Sajátos hangvételű karanténdrámával állított emléket az idei járványügyi helyzetnek a Babits Mihály Színház. Vörös István: Hegel halála című darabját ráadásul a korlátozások miatt online közvetítették.

Walczer Patrik

Az előadás számos visszajelzést is kapott, a társulat pedig már gőzerővel készül arra, hogy újra a vendégek előtt játszhasson

Forrás: Beküldött

A veszélyhelyzet idején sem akartuk élmény nélkül hagyni a közönségünket – jegyezte meg röviden Kaj Ádám, a Babits Mihály Színház rendezője. A társulatvezető elmondta, hogy a március 7-i színpadavató után számos előadással készültek, ám a vírus keresztülhúzta a számításaikat.

A kultúrának a különleges helyzetek sem szabhatnak határt, ezért elhatározták, hogy a Keresztény Múzeummal közösen Versek, festmények, imák címmel online tárlatvezetésre invitálják az érdeklődőket, ezt követően pedig újabb projektbe vágtak bele. A Babits-osztály, valamint az Esti mese című kezdeményezésünk lényege, hogy a társulat színészei olvastak fel klasszikus és kortárs műveket, összesen harminchat videó készült el. A célunk az volt, hogy egyfajta segítséget is nyújtsunk a digitális oktatáshoz. Örömmel tölt el minket, hogy a pedagógusok és a tanulók részéről is csupa pozitív visszajelzést kaptunk, ugyanakkor mi is élveztük a munkát – szögezte le a rendező.

Több ezren tekintették meg eddig a karanténdrámát (Fotó: Beküldött)

A társulat nemrégiben ünnepelte a harmadik születésnapját és ezt a fontos napot nemcsak tortával, hanem a Hegel halála című darabbal is megkoronázták. Vörös István, a színház irodalmi vezetője, József Attila-díjas költő éppen abban az időszakban írta meg a Hegel halálát, amikor szinte teljesen leállt az élet.

– Ebben az értelemben tehát igazi karanténdráma, és vannak benne olyan utalások, melyek egyértelműen a járványügyi helyzetet jelenítik meg. A szöveg, a drámabéli szituáció és az, hogy a darab végén mindenkire felkerült a szájmaszk, szintén ezt szimbolizálja – tette hozzá.

A siker nem maradt el, az előadásról készült videót több ezren tekintették meg. Sokan gratuláltak az ötlethez és a rendhagyó darabhoz, mely talán egy kicsit oldotta a feszültséget. Egyébként a társulat már készül az újranyitásra: információink szerint hamarosan nyílt napot hirdetnek a színház világa iránt érdeklődők számára is.

Hegel halála

A Hegel halála című karanténdráma rövid cselekménye: 1830–31-ben kolerajárvány söpör végig Európán. A betegség nem válogat: Hegel, a korszak nagy filozófusa is áldozatul esik a kórnak. Vörös István a nagy német gondolkodó utolsó napjait írta meg drámájában.

Hegel elhagyja a kreuzbergi karantént, hogy Berlinbe utazzon. A Spree-parti főváros még poroszos arcát mutatja, nehéz államapparátussal és éber cenzori hivatallal. Hegel a halál árnyékában döbben rá, hogy életében hányszor vétett saját géniusza ellen, és hogy hányszor szorította szellemét korlátok közé önként, politikai megfelelésből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában