Természet

2020.06.06. 11:30

Komárom-Esztergomban a szabadtéri tüzek jelentős részét a gondatlanság okozza

Varga Mihály tűzoltó főhadnagy, a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője a Kemma.hu-nak elmondta, hogy melyek azok a tűzgyújtással kapcsolatos szabályok, amelyeket fontos betartanunk. A statisztikák szerint a szabadban keletkezett tüzek legnagyobb hányadát emberi mulasztások okozzák.

Szász Dalma Kitti

képaláírás: A felügyelet nélkül hagyott tűz (Fotó: Szász Dalma / Kemma.hu)

Forrás: Kemma.hu

Fotó: Szász Dalma

A kijárási korlátozások enyhítése és a jobb idő beköszönte magával hozta a szabadtéri kikapcsolódások lehetőségét is. A minap Európa legnagyobb madarat ábrázoló szobránál, a Turulnál is sokan kirándultak vagy épp piknikeztek, sütögettek. Az otthonról való kiszabadulás azonban veszélyeket is rejthet és felelősséget is jelent.

Ottjártunkkor tanúi lehettünk annak, hogy a felelőtlen kirándulók által gyújtott és őrizetlenül hagyott parázsló fa ismét lángra kapott. Valószínűleg a sütögetés után az oltásra már nem gondoltak. Szerencsére nem történt baj, bár a lángok könnyen továbbterjedhettek volna az erős széllökések miatt.

A Katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a tüzek kialakulásának, terjedésének különösen kedvez a szeles, de csapadékmentes időjárás. Tavasszal és nyáron a száraz növényi részek könnyebben lángra kaphatnak, ezért fontos, hogy mindenki tisztában legyen a tűzgyújtás szabályaival, hiszen a statisztikák szerint a szabadban keletkezett tüzek legnagyobb hányadát emberi mulasztások okozzák.

A felügyelet nélkül hagyott tűz (Fotó: Szász Dalma / Kemma.hu)

Varga Mihály tűzoltó főhadnagy, a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője a Kemma.hu-nak elmondta, hogy a jó idő beköszöntével egyidejűleg megnő a szabadtéri tüzesetek száma is. Ebből adódóan sajnos idén júniusra a tavalyi időszakos átlagot meghaladta a beavatkozást igénylő tűzesetek száma megyénkben, melyek főként emberi mulasztásnak köszönhetőek.

– Szeretnénk megkérni a lakosságot – tudjuk, sokat ismételt sorok ezek – de az épített és természeti környezetünk védelmének érdekében, mindenki tartsa be a tűzgyújtás szabályait:

Belterületen, csak az önkormányzati rendeletben meghatározott időszakban végezzenek növényi hulladékégetést. Külterületen, irányított égetésnél jelentsék be az égetést az illetékes katasztrófavédelmi szervnél. Tűzgyújtási tilalom idején ne gyújtsanak tüzet, az erdős területeink védelmének érdekében. – emelte ki a legfontosabbakat a szóvivő.

A legalapvetőbb szabályok közé tartozik, hogy az általunk meggyújtott tüzet nem hagyhatjuk felügyelet nélkül, mindemellett fontos, hogy a tűzrakóhely közvetlen közelében legyen megfelelő mennyiségű oltóanyag, ami lehet poroltó, víz, vagy akár homok is. Csak akkora tüzet szabad gyújtani, amit folyamatosan felügyelet alatt tudunk tartani. Mindemellett érdemes tájékozódni a várható időjárásról is. Továbbá gondoskodni kell a tűz irányításához szükséges kézi szerszámokról is. Rendkívül fontos, hogy feltámadó szél esetén azonnal el kell oltani a tüzet, hiszen ezzel megelőzhető a terjedése.

Tűzgyújtás szabályozása

Jelenleg nincs országos tűzgyújtási tilalom, tehát kijelölt tűzrakó helyen bármikor rakhatunk tüzet. Tatabányán pillanatnyilag tilos a belterületen való tűzgyújtás, azaz a növényi hulladékok égetése, a bográcsozás azonban megengedett.

Tarlóégetés más kategóriába sorolandó ezért, az bejelentés köteles. Az idei évtől bevezették az ehhez szükséges formanyomtatványt. A tarlóégetési szándékunkat a katasztrófavédelmi szervezet felkeresésével kezdeményezhetjük. Az szervezet kollégái a bejelentést dokumentálják, amivel az adott területen irányított égetés kivitelezésére van lehetőség. Így, tűz esetén a tűzoltók tudni fogják, hogy az adott tűz felügyelet mellett ég, vagyis bejelentett, ezzel megkíméljük őket a téves riasztásoktól.

Belterületen csak ott lehetséges zöldhulladék égetni, ahol ezt a települési önkormányzat rendeletben szabályozza. Amennyiben a városnak nincs erre vonatkozó rendelete, úgy ott tilos az égetés. A város önkormányzatának rendelete határozza meg az égetés napjait és az időintervallumot is, ettől eltérő időpontban a tűzgyújtás szigorúan tilos, pénzbírsággal büntethető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában