Időjárás

2020.06.09. 18:34

Felhőszakadás veszélye miatt elsőfokú riasztást adott ki a meteorológia

Felhőszakadás veszélye miatt elsőfokú, citromsárga riasztás van érvényben Komárom-Esztergom megyében.

Kemma.hu/MTI

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint megyénkben is 20-30 millimétert meghaladó, néhol 50 milliméter eső is hullhat. Lokálisan nagy méretű jég és 60-70 kilométer/órás szél is előfordul. A veszélyjelzés szerint szintén a felhőszakadás és zivatarveszély miatt Komárom-Esztergom megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. A jelzések és riasztások az ország nagy részén is érvényben vannak.

(Fotó: met.hu)

A figyelmeztetések és a riasztások során 3 veszélyességi szintet különböztetünk meg. Ha nem várható a meghatározott kritériumoknak megfelelő veszélyes jelenség, az adott terület zöld színnel jelenik meg.

Veszélyességi szintek:

  • Első szint (sárga)

  • Az ebbe a kategóriába sorolt időjárási események nem szokatlanok, de potenciális veszélyt jelenthetnek, ezért tanácsos elővigyázatosnak, óvatosnak lenni, főként az időjárási hatásoknak jobban kitett tevékenységek során. Különösen a bizonytalanabb kimenetelű, gyorsan változó időjárási helyzetekben célszerű a szokásosnál gyakrabban és részletesebben tájékozódni a várható időjárás felől.

  • Második szint (narancs)

  • Veszélyt hordozó időjárási jelenség, amely káreseményekhez vezethet, vagy akár személyi sérülést, balesetet is okozhat. Érvényben lévő veszélyjelzés esetén legyünk nagyon körültekintőek, vigyázzunk saját biztonságunkra és értékeinkre. Részletesen tájékozódjunk az időjárás alakulásáról. Kövessük a megbízható média által közvetített tanácsokat, illetve a hatóságok utasításait.

  • Harmadik szint (piros)

  • Veszélyes, komoly károkat okozó, sok esetben emberi életet is fenyegető időjárási jelenségek, amelyek rendszerint kiterjedt területeket érintenek. Érvényben lévő veszélyjelzés esetén legyünk különös figyelemmel értékeinkre és saját biztonságunkra. Folyamatosan kísérjük figyelemmel a legfrissebb hivatalos meteorológiai információkat. Minden körülmények között kövessük a hatóságok utasításait. Tartózkodjunk biztonságos helyen. A veszélyjelzés e legmagasabb (piros) szintjére már csak a meglehetősen ritkán előforduló események kerülnek.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában