vizsga

2020.05.07. 09:23

Töriérettségi: hivatalos megoldások és videós tanári értékelés

A hivatalos javítási útmutató mellett azt is megmutatjuk, hogyan értékelte a 2020-as középszintű érettségit a Tatai Református Gimnázium pedagógusa.

Kemma.hu/MTI

rbt

Forrás: Kemma.hu

Fotó: Szűr Annamária

Az Oktatási Hivatal nyilvánosságra hozta a szerdai történelemérettségi hivatalos értékelési, javítási útmutatóit. A középszintű írásbeli 180 percig tartott, a diákoknak egy központi feladatsort kellett megoldaniuk, amelynek első része egyszerű, rövid választ igénylő feladatokból, második része szöveges (kifejtendő) feladatokból áll. Idén a megszokottnál némileg nagyobb volt a szöveges források aránya, melyek közül nem egy elmélyült értelmezést is megkívánt például céhek, Mátyás külpolitikája vagy az 1868-as nemzetiségi törvény.

A képes feladatok közül talán a hidegháborús bélyegekkel dolgozó feladat volt a legemlékezetesebb. Az esszék ugyanakkor nagyon hálásak voltak kereszténység tanításai, német terjeszkedés a '30-as években vagy esetleg I. Károly gazdasági reformjai, valamint 1956, itt a fölkészült diákok meg tudták csillogtatni tudásukat. A történelem emelt szintű vizsga két feladatsorból áll, hasonlóan a középszintűhöz. A feladatok között szerepelt az államadósság finanszírozása, valamint az esszék témája között szerepelt a gazdasági globalizációról is.

Szerda délután Márkus Gáborral, a Tatai Református Gimnázium történelem szakos pedagógusával is átnéztük a középszintű történelem érettségi feladatait. A tanárral a nem hivatalos megoldásról készült videónkban nem csupán azt néztük meg, hogy pontosan milyen kérdésekre kellett válaszolniuk a végzősöknek a 180 perces vizsgán: az is szóba került, hogy mire érdemes figyelniük a következő évek vizsgázóinak. A hivatalos megoldások a videó alatt találhatóak.

Középszint:

Emelt szint:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában