tisztelet

2020.05.30. 07:30

Koszorúzással emlékeztek meg a világháborús hősökről Tatán

A hősök napja alkalmából Tatán koszorúzással emlékeztek a világháború nagyjaira a művelődési központ oldalában álló világháborús emlékmű előtt.

Petrik J.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

Szürke dolomitba vésve, nevek tucatjait őrzi az a világháborús mementó, amely a művelődési központ oldalában áll. Pénteken, a Magyar hősök napja alkalmából több tucatnyian jöttek el erre a helyre, hogy közösen emlékezzenek vérzivataros történelmünk áldozataira és hőseire. A megemlékezés a Honvéd Bajtársi Klub szervezésében, a helyi önkormányzat, valamint az MH. 25. Klapka György Lövészdandár támogatásával „jött létre”, és a Himnusz hangjaival kezdődött.

Sárközi József nyugállományú ezredes, a klub vezetője kiemelte, hogy május utolsó vasárnapja az egyetlen olyan alkalom, amikor a hőseinkről, áldozatainkról hivatalosan megemlékezünk. Az egykori főtiszt szólt arról is, hogy az I. világháborút követően voltak ilyen események, ám a II. világégést követően „elhaltak”. Aztán a 2001-es ország­gyűlés törvényt alkotott a hősök napjának „megünneplésére”.

Emlékhelyek korábban is létesültek országszerte, de a rendeletet követően gombamód szaporodtak el a kopjafák és szobrok, készültek domborművek.

A megnyitót követően versek hangzottak el, majd Nemes János katona-író, emlékezett vissza a mögöttünk hagyott évszázadok szabadságharcaira, jeles katonáira, vértanúira, hadvezéreire, hőseire. Többségük hazánk szabadságáért, függetlenségéért, olykor a megmaradásáért áldozta életét. A rögtönzött történelmi tárlat Szent Istvántól a Hunyadiakon át egészen az ’56-os mártírokig vezette a szépszámú hallgatóságot. Az esemény zárásaként a kegyelet virágait helyezték el az emlékműnél, majd mélabúsan felcsendültek a Magyar takarodó hangjai.

Magyar hősök

Az elesett magyar hősök emlékezetét először az I. világháború idején 1917-ben iktatták törvénybe, ekkor indult az emlékműállítási program is. Ezek közül a legismertebb a Hősök terén található emlékkő. A hősök emlékünnepét az 1924. évi törvénycikk rögzítette, amely kimondta: „minden esztendő május hónapjának utolsó vasárnapját, a magyar nemzet mindenkor a hősi halottak emlékének szenteli”. Ennek ellenére az ünnepet 1945-től nem tartották meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában