csivitelő szépségek

2020.05.31. 20:00

Ha akar még fecskecsivitelésre kelni, ezt kell tennie

Jelenleg hazánk madárvilágából 2 millió fecske hiányzik, amelynek egyik legnagyobb felelősei mi magunk vagyunk. Azonban számtalan módja van annak, hogy tegyünk a fecskék védelme érdekében.

Krupánszki Máté

Forrás: Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság

Fotó: Csonka Péter

Nyakunkon a nyár, bár a jelenlegi időjárás nem erről tanúskodik. Számomra azonban valami mégis más. Az elmúlt években már nem úgy indulnak a nyarak és a nyári reggelek, mint régen, ugyanis a házunk előtti drótokról már jó ideje szinte teljesen eltűntek a fecskék. Csak elvétve találkozom velük. Szomorú, mert bennem mindig kellemes emlékeket idéznek ezek a hasznos kis madarak. Mikor még nem az ébresztőre keltem, hanem a redőnyön át beszűrődő napsütésre és a fecskék csivitelésére. Milyen szépek is voltak azok a gondtalan nyári szünetek. Sajnos azonban a számuk hazánkban fogyóban van, erről Szabó Mátéval, a Magyar Madártani Egyesület, Komárom-Esztergom Megyei Helyi Csoport titkárával beszélgettünk.

A szakember elmondása szerint jelenleg Magyarország madárvilágából 2 millió fecske hiányzik. A madarak számának drasztikus csökkenése három fő tényezőnek tudható be.

– Az Európai Unióhoz történő csatlakozásunk után átalakult az állattartás. Javarészt megszűntek az istállók, amelyeket a nyitott ablakok és ajtók jellemezték. Itt a fecskék könnyedén megtalálták a fészkelési és táplálkozási feltételeket. Másodsorban a fészkek leverése jelent óriási problémát, illetve a klímaváltozás. Sajnos, ahogy melegszik a bolygó, úgy hódít egyre nagyobb területet a Szahara. Ezeknek a madaraknak egy évben kétszer is át kell repülni felette, azonban el fog jönni azaz időszak, amikor már erre nem lesznek képesek – hangsúlyozta Máté.

Füsti fecske (Fotó: Csonka Péter / Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság)

A legégetőbb probléma, amely emberi oldalról a leginkább kiküszöbölhető az a madarak fészkeinek leverése. A legnagyobb gond, hogy többnyire akkor tüntetik el az emberek a fészkeket, amikor a fecskék költésbe kezdenek. A városban fészkelő madarak építményei többnyire közintézményeken, iskolák, kórházak, polgármesteri hivatalok épületein találhatóak. Itt jön az emberek egyik nagy gondja, a madarak piszkítása.

– A leverések legfőbb oka a madarak piszkítása. Ennek a problémának a kiküszöbölésére van egy végtelenül egyszerű megoldás. Ezt hívjuk fészekpelenkának. A fecskék fészke alá egy akkor a deszkát fúrunk fel, ami felfogja a fészekből potyogtató madarak ürülékét és amikor vége a költésnek egyszerűen egy lapáttal lesöpörjük onnan – mondta a szakember, aki hozzátette, hogy sajnos már olyanra is volt példa, hogy valaki a madarak puszta jelenléte és csivitelése miatt tette tönkre a fecskék fészkét.

Molnárfecske (Fotó: Csonka Péter / Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság)

A Magyar Madártani Egyesület több évvel ezelőtt indította el a fecskevédelmi kampányt, amiben megpróbálják felhívni a figyelmet ezekre a fontos fajokra. Hiszen mint sok más területen itt is a legfontosabb az oktatás és a szemléletváltás. Ennek köszönhetően az elmúlt években megfigyelhető változás.

– A kampánynak és tájékoztatásnak hála mára érzékeny és fontos téma lett a fészkek leverése. Sokszor előfordult, hogy még hozzá sem nyúltak a fészkekhez, de már kaptuk a bejelentést, hogy valaki ezen töri a fejét. Egyébként, ha mindenképpen el kell távolítani a fecskék fészkeit, akkor erre is megvan a módszer. A költési időszakon kívül a természetvédelmi hatóságtól meg kell kérni a szükséges engedélyt és akkor jó eséllyel meg is adják – emelte ki a szakember.

Partifecske (Fotó: Csonka Péter / Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság)

Mi magunk is sokat tehetünk ezen madarak védelméért. Leginkább azt, hogy megőrizzük természetes fészkeiket. Azonban már egy ideje elérhetővé vált a műfészkek kihelyezése, amellyel segíthetjük a fecskék költését.

– A műfészkek kihelyezésével kapcsolatban azt figyeltük meg, hogy akkor igazán hatásos, ha nagyobb mennyiségben rakjuk ki. Tíz műfészeknél többet érdemes egyszerre. Az a legjobb megoldás, ha egy már meglévő telephez rakunk ki fészkeket, mert ott már helyben vannak a madarak és tudják, hogy az jó költőhely – fejtette ki a titkár.

Máté azt is hangsúlyozta, hogy a mostani rettentően száraz tavasz még több próba elé állítja a hazatért madarakat, hiszen alig találnak sarat a fészeképítéshez. Mi magunk is létrehozhatunk sárgyűjtő helyeket, amelyhez csak egy növényzet mentes földterület kell, amelyet folyamatosan locsolunk.

A fecskék ellensége a kémiai permetezés

Nem csak a fészkek leverése és a klímaváltozás jelent nagy problémát. Hazánkban a kémiai szúnyogirtás a bevett módszer, ami a fecskék nagy ellensége.

– Hatalmas öngólt lövünk magunknak és fecskéknek. Tömegével írtjuk ki a fecskék táplálékául szolgáló repülő rovarokat, valamint a számunkra is hasznos beporzó fajokat. A kutatások azt bizonyítják, hogy minden 100 elpusztult rovarból 2 szúnyog. Az összes többi más hasznos rovar faj – mondta a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában