Növényvédelem

2020.05.28. 11:58

Bőségesen megöntözték Esztergomban a szomjazó facsemetéket

Jó ideje nem esett, félő volt, hogy a szárazság beláthatatlan károkat okoz a Kis-Strázsa-hegy parkolója melletti területen.

W. P.

Lieber Tamás, Gábor Éva és Virágostóth Krisztián gondozza a fát

Forrás: Beküldött

Újra összefogtak a Benedek Endre Barlangkutató és Természetvédelmi Egyesület (BEBTE) Szemétirtók csoportjának tagjai és ezúttal a Kis-Strázsa-hegy parkolója melletti területen található fákat gondozták. 2016. október 1-jén a BEBTE kezdeményezésére mintegy százhúsz facsemetét ültettek el az önkéntesek a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságának kezelésében lévő Kökörcsin Háza mellett.

– Sajnos az azóta eltelt három és fél év viszontagságait körülbelül negyven fa nem élte túl – mondta munkavégzés közben Lieber Tamás, a BEBTE elnöke, aki hozzátette: így is látványos kiserdő kezd kialakulni a területen. Az önkéntesek a szombati akciónapon kiszedték az elszáradt növényeket is. Az így funkcióját vesztő karókat nem dobták ki, hanem elszállították a helyszínről, hogy egy gyümölcsöskertben hasznosítsák újra azokat.

Voltak, akik szerszámokat ragadtak és kapákkal tisztították meg a fák öntözőtányérjait. Mint megtudtuk, erre azért volt szükség, hogy a vizet ne a gyomok, hanem a facsemeték hasznosíthassák, illetve hogy a csapadék is könnyebben utat találjon a gyökérzónához.

Mivel jó ideje nem esett kiadós eső és félő, hogy a szárazság beláthatatlan károkat okoz, ezért az önkéntesek a közeli tóból tömlők segítségével juttatták el a vizet a fákhoz. A legtávolabbi pontra már nem ért el a slag, így vödröket is bevetettek.

– Kibújt a gyík, gyertek, nézzétek meg! – szólt társainak az egyik résztvevő, aki öntözte az egyik csemetét. Az állat néhány pillanat erejéig előjött a földbe ásott csőből, majd visszabújt a felszín alá. Lieber Tamás megjegyezte: ha az időjárás nem fordul csapadékosabbra, akkor ezt a műveletet idén még két-három alkalommal szeretnék megismételni. – Örömmel vesszük az egyéni megmozdulásokat is. Hétvégente sokan érkeznek autóval a Kis-Strázsa-hegynél található parkolóba. Hálásak lennénk, ha az idelátogatók öntözési céllal néhány liter vizet hoznának magukkal – mondta az elnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában