kreativitás

2020.05.20. 06:43

A tatabányai irodalmi kávéház online mutatja be a művészeket

A MA – Művészet Alsógallán – irodalmi kávéház házigazdája Veér Károly ötletének köszönhetően virtuálisan is megismerkedhetünk a művészekkel.

Mórocz Károly

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

A MA – Művészet Alsógallán – irodalmi kávéházban, a tatabányai József Attila Művelődési Házban az elmúlt két év során több alkalommal mutatkoztak be írók, költők, fotósok, zenészek. Kialakult egy törzsközönség, gyakran megtelt a terem, ami most két hónapja üresen áll.

A házigazda Veér Károly arra gondolt, legalább virtuálisan legyen nap mint nap nyitva. Átböngészte, kinek van születésnapja, halálozási évfordulója vagy bármilyen jubileuma és házhoz szállította az érdeklődőknek a művészeket, a művészetet Alsógalláról. A meghívottak között volt a többi között hazánkból József Attila, Radnóti Miklós, Nagy Gáspár, Tóth Árpád, Szörényi Levente, Zórád Ernő, Örsi Ferenc és az április 16-án 30 éves tatabányai Peron Music, külföldről Raffaello, Shakespeare, Hitchcock, Jack Nicholson. A vendégfellépők skálája széles, ma már közelít a számuk a félszázhoz.

– A virtuális kávéház azért egy kicsit más, mint az élő klubestek – mondja az ötletgazda. – Kevesebb, mert az élő, helyszíni produkciók varázsa nem reprodukálható az interneten. Több, mert jóval szélesebb körből lehet meríteni. A havi egyszeri találkozások tervezésénél sokszor meg kellett harapnunk akár több ujjunkat is, hiszen az is évfordulók köré szerveződött, és egy-egy hónapban több jeles művésznek is volt valamiféle jubileuma. A neten viszont mindenkit be tudunk mutatni.

Megtudtuk, hogy a virtuális kávéház várhatóan nem zár be a járvány megszűntével. A látogatottság ösztönző arra, hogy folytassák a sorozatot, kiegészítve a későbbi élő esteket. Az újabb netes meghívottak száma hatalmas. Neveket nem sorol Veér Károly; kéri, kísérjék figyelemmel közösségi oldalukat nap mint nap:ma-Művészet-Alsógallán!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában