vásár

2020.04.23. 20:01

Újranyitott a kisbéri piac, azonban az árusok többsége mégis otthon maradt

Másfél hónap szünet után csütörtökön végre újra kinyitott a kisbéri piac. Igaz csak alig negyed gőzzel. A hatalmas terület töredékét foglalták el az árusok, de a vevők többsége is inkább otthon maradt. De annak is csalódnia kellett, aki a nagy Szent György napi állatvásár miatt látogatott ki a piacra.

Goletz-Deák Viktória

Már a bejáratnál érezni lehetett a frissen sült lángosnak az illatát. Azonban a megszokott piaci forgatag, és zsibongás már elmaradt. A piac alig negyedén vertek tanyát az árusok, ők is főleg palántákat, és dísznövényeket kínáltak a vevőknek. Juhász Attila már húsz éve piacozik, Kisbéren is minden csütörtökön megtalálják törzsvásárlói. A másfél hónap kihagyás behozhatatlan veszteséget okozott neki.

– A palántáknak, dísznövényeknek tavasszal van a szezonja. Mindenki ilyenkor szorgoskodik a kertjében. Alig két hetünk maradt, hogy behozzuk az elmúlt másfél hónap veszteségét. Én már annak is örülök, ha ez az év önköltségen kijön – mondta elkeseredetten kertész, aki korábban hetente négy település piacára is kilátogatott. Nem ő volt az egyetlen árus, akinek az elmúlt hetek hatalmas veszteségeket okoztak. Legtöbb termelő azon értetlenkedett, hogy ha az áruházakat nem zárták be, akkor a piacokat miért kellett.

Csomó Imre Tatáról vitte a finomságait a piacra. Hiába van boltja, a legnagyobb forgalmat neki is a piac jelenti. Egy átlagos piaci napon 150-200 ezer forintos forgalma van, most csak remélni tudja, hogy a harmadát el tudja adni.

Az egyik vevő közben a gombást keresi, hiába. Sok árushoz hasonlóan most ő sem jött ki a piacra. Érthető, hiszen csak kedden szóltak a termelőknek, hogy csütörtökön újból lesz piac. Így többségük nem is tudott a megszokott árúval készülni, így inkább otthon maradtak.

A lángosos bódé sokak örömére azonban kinyitott. Vas Géza sorba sütötte az ínycsiklandozó finomságokat, illatával messziről oda csalva az éhes vásárlókat és árusokat.

– Általában úgy 200 darab lángos fogy el, most a megszokott tészta felét, 15 kilót dagasztottunk be. De hogy mennyi fog elfogyni nem lehet megjósolni. Az biztos, hogy ma jutni fog mindenkinek – mondta a szakács.

Rendőrök vigyáztak a rendre

Szigorú szabályok mellett nyitotta meg kapuit a kisbéri piac: 5 és 10:30 óra, valamint 12 és 14 óra között csak a 65 év alattiak, míg 10:30 és 12 óra között csak a 65 év felettiek tartózkodhattak a piac területén. A vásárlás idején védőeszközök használata mindenki számára kötelező. Illetve a frissen sütött élelmiszert tilos helyben fogyasztani, az csak elvitelre kérhető. A szabályszegőket a piac területén járőröző egyenruhások utasították rendre.

Koronavírus - térségi hírek

A dosszié további cikkei
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában