halállomány

2020.04.28. 17:58

Minimális a halpusztulás az Öreg-tavon

A tóban található több száz mázsa halnak csak az 1–2 százaléka pusztult el, amiknek az összegyűjtését az időjárási körülmények függvényében naponta végeznek el.

Petrik J.

Az elmúlt napokban többen is jelezték, hogy „fura halászok” tüsténkednek az Öreg-tavon. Ugyanis csónakból haltetemeket gyűjtenek össze, hogy a vízfelület tiszta legyen. Erről a „látványról” kérdeztük Karsainé Haris Hajnalkát, a Tatai Öreg-tó Halászati Kft. ügyvezetőjét, aki készségesen elmagyarázta, mi van a jelenség hátterében. – A természetes vizekben telelő halállomány kisebb mértékű tavaszi pusztulása ismert jelenség – mondta a cégvezető.

– Mi, a haltermeléssel foglalkozó szakemberek, ezt próbáljuk minimalizálni, de megszüntetni nem tudjuk. Sajnos a telek enyhülése nem kedvez a vermelő halaknak. Tekintettel arra, hogy ők télen nem, vagy csak alig táplálkoznak, hiszen hidegvérű lények lévén az enzimrendszereik ilyenkor nem, vagy csak alig működnek, enyhe téli időszakokban, az erre az évszakra elraktározott energiájuk idő előtt kifogyhat. Ez pedig a legyengülésükhöz vezethet. Az Öreg-tó esetében nem kedvező a téli, leeresztett vízszint sem, mert a halak könnyen megfázhatnak.

Az ideális téli vízszint a telelő halaknak 1,5–2 méter. Ám ilyen mélység az Öreg-tóban nincs. Emellett a több száz itt telelő kormorán sem könnyíti a pikkelyesek dolgát, mert állandó zavarásukkal továbbfárasztják azokat.

– Ezek a tényezők mind hozzájárulnak a pusztuláshoz, amelynek mértéke kezelhető – emelte ki Karsainé Haris Hajnalka. – Persze lehetne kevesebb is, de a tóban található több száz mázsa halnak csak 1–2 százalékáról beszélünk. Az elpusztult halak összegyűjtését az időjárási körülmények függvényében naponta elvégezzük.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában