Mostantól Tatabányán is kezelhetnek koronavírusos betegeket

A tatabányai Szent Borbála Kórházat is kijelölték járványügyi célokra, ami azt jelenti, hogy mostantól itt is kezelhetnek koronavírusos betegeket.

Sz. A.

Április 3-tól már a Szent Borbála Kórház is járványügyi célra kijelölt intézmény, ami azt jelenti, hogy a korábban kiürített és előkészített, 49 ágyas C-épületben kaphatnak majd helyet a kórházi ellátást igénylő fertőzöttek. Azt azonban, mint megtudtuk, fontos tudni, hogy magunktól, személyesen továbbra se keressük fel az egészségügyi intézményt, ha felmerül bennünk a koronavírus gyanúja. Ahogy a kórház is írja, a már érvényben lévő eljárásrend szerint, koronavírusra utaló tünetek észlelése esetén először a háziorvost kell értesíteni (telefonon), aki rendelkezik a további teendőkről.

Azzal párhuzamosan, hogy kijelölt kezelő intézmény lett a tatabányai kórház, a betegek és a dolgozók védelme érdekében szigorították az intézménybe történő belépést és új forgalmi rendet vezettek be. A sorompós főbejáratot lezárták a belépő forgalom elől, vagyis a portán csak kiléptetés lesz. Belépéskor a maszk viselése kötelező, bejáratként pedig a Turul utcai gazdasági bejárat lesz használható. Itt egyből megmérik az ember testhőmérsékletét, digitális infravörös, érintés nélküli, hőmérővel, a homloktól 10 centiméterre. Amennyiben 38 °C vagy feletti értéket mér, az lázat jelent. Ha tüneteket produkál, de láztalan, akkor is az önkéntes segítők irányításával a kijelölt, kitáblázott útvonalon, a sürgősségi osztály (SBO) bejáratánál elhelyezett katonai sátorhoz megy a kórházba érkező, függetlenül eredeti úti céljától.

A lázas beteg azonnal sebészi maszkot kap, annak helyes használatában segítik, hogy a szájat és orrot egyaránt fedje. Kórházi tartózkodása alatt ennek viselése kötelező. Az a láztalan beteg, akinek, észlelhetően légúti panaszai vannak (köhög), szintén kap sebészi maszkot, sebészi maszkot kap, aminek helyes használata és viselése ugyanúgy kötelező.

Ezután a katonai sátorban a védőöltözetben lévő triázsoló (betegosztályozó) nővér a rendszeresített checklista szerint a beteget ellenőrzi a koronavírus-fertőzés esetleges fennállása szempontjából. Ha fennáll a fertőzés gyanúja, a szokásos eljárást követik. Ha nem áll fenn COVID-19 fertőzés gyanúja, és a láz okát egyértelműen más magyarázza, a beteg folytathatja eredetileg tervezett útját a kórházban.

A láztalan és a tünetmentes beteg a hőmérésklet-mérés után mehet tovább az adott szakrendelőbe, vérvételi helyre..., az eredeti úti célja szerint. A kórház kéri, hogy az intézménybe belépők vigyenek magukkal szájmaszkot, hiszen annak viselése egyébként is kötelező belépéskor, hogy a dolgozóik számára biztosítani tudják a megfelelő mennyiségű védőeszközt. Az intézményben dolgozókra beléptetésekor ugyanezek az intézkedések érvényesek.

https://www.facebook.com/szentborbalkorhaz/photos/a.1987227114857649/2630800350500319/?type=3&__xts__%5B0%5D=68.ARAnOMsOJCzvNmgnyCNzZp3ziU5JKjDphKgioZnxt9QUUDrDNfieAFUJTLavNj_YlOoK-JSna5vlnZDYsTRXeC_TjcuEhHHMNaVVrQIiiylmkdjgffHsZMyaNkFF5ziykIS0171ddlxdFxaXx893zwg_elzeonAPD-8MnI5H5r94iMHHUrFZlWZutmQKDXd8rxHRuoP7omr9CB5VwkgPrcXLRbeSVGus9fE0NdGJ85AV3sOk1hPBb_stjcneXbNx64R-oif9EDPSkWY2NCxrB3udL6rX_Pbn2nDvFH4J9ICDRdd0CMJ-JKho-giHyW7lRLKBMbGG_ezG5HV7BiUNUcZyPeuHwaRV5BCgYXjPj5Dz6c4rDCn9VWRyVsU&__tn__=-R

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában