Gazdaságvédelmi csomagot állított össze Komárom

További szigorításokat sem tartanak kizártnak a Komáromi járás településein a járvány miatt, elmaradnak a rendezvények. A járásban igazolt koronavírus-fertőzöttet is találtak.

Körtvélyfáy Dina

Komáromban dr. Molnár Attila a legnagyobb közösségi portálon arról nyilatkozott, házi karantén több is van a városban, de igazolt betegről nem kaptak hivatalos értesítést. A polgármester elmondta: igyekeznek megtenni mindent a munkahelyek védelméért. A város bevételei jelentősen függenek az iparűzési adótól, ebből fejlesztenek, beruháznak, fizetik a pályázatok önrészeit és a munkabért. Jelen helyzetben több ipari parki cég termelése is leállt, így viszont nem jut az önkormányzat sem elegendő bevélthez. Ezért olyan gazdasági intézkedéscsomagot fogadtak el, mely lehetővé teszi a hosszútávú működés fenntartását.

Szigorú intézkedéseket hoztak

Dr. Molnár Attila, Komárom polgármestere arról is beszélt, nem kell tartani a külföldi vendégmunkásoktól. Az ipari parki cégek a járvány legelső időszakától kezdve a legszigorúbb biztonsági intézkedéseket vezették be.

– Már a nálunk lévő cégek próbálnak garanciát kérni tőlünk arra vonatkozóan, hogy az itt élők ne fertőzzék meg a náluk dolgozókat – mondta a városvezető. Hozzátette, a jelen gazdasági helyzetben óriási jelentőséggel bír az, hogy Komáromban zajlik hazánk jelenlegi legnagyobb zöldmezős beruházása, a dél-koreai SK Battery Hungarynak köszönhetően. Az Duna-híd átadása nyáron várható.

A polgármester, alpolgármesterek illetményének fele a koronavírusvédelmi alapba kerül, minimálisra csökkentették a képviselők tiszteletdíjait, a felügyelőbizottságok és a külső bizottsági tagok esetében felfüggesztették a havi járandóság kifizetését, a nem létfontosságú megbízási szerződéseiket felmondták. A saját költségvetésből finanszírozott beruházásaikat, felújításaikat elhalasztják, a pályázatok közül – amelyek kivitelezése most kezdődne – pedig csak azokat valósítják meg, amelyekhez szinte teljes mértékben állami forrással rendelkeznek. A munkaidő csökkentése mellett szükség volt a bérek átmeneti csökkentésére is, amely egyként érinti a hivatali állományt, az önkormányzati teljes közszférát, a városi tulajdonú cégek vezetőit és azok munkavállalóit is.

A járványügyi intézkedések érintik a Selye János Kórházat is. Ugyan koronavírusos betegeket nem helyeznek el, de az ágykapacitás felszabadítás miatt a tatabányai kórházból érkeznek eddig ott ellátott, nagyrészt komáromi betegek. Nekik kell helyet biztosítani, így azokat a betegeket, akiknek az állapota megengedi, családjuk pedig vállalni tudja otthoni kezelésüket, hazaküldik. Felkészültek arra is, hogy külön épületegységben gondoskodjanak azokról, akiknek más lehetőségük erre nincs. A komáromi kórház minden szükséges védőfelszereléssel rendelkezik, csakúgy, mint a mentőszolgálat is.

Nem várható a piac újranyitása. Nincs kiépített piac, így az árusításnak sem a biztonsági, sem az elemi higiéniai feltételei sem adottak. Így kizárt, hogy ez az őstermelői árusítóhely a veszélyhelyzet fennállása alatt ismét üzemeljen.

Már minden korlátozó intézkedést meghoztak, ezzel együtt vizsgálják annak lehetőségét, hogy újabb szigorításokat vezessenek be. Ezek nem a közterületek használatára vonatkoznak, hanem a zárt térben kötelező maszkviselésre. A polgármester azt mondta, bár maszkpárti, kettős érzései vannak. Nem szeretné, ha a maszkviselés hamis biztonságérzetet keltene a komáromiakban és hagynák el tömegesen otthonaikat. Ha esetleg bevezetik, az önkormányzat mindenki számára biztosít maszkot.

Április 26-ától kezdődött volna a Komáromi Napok programsorozat. Az idén elmarad, nem adják át a díszpolgári és Pro Urbe címeket, nem lesz programdömping.

Ácson már tudni koronavírusos fertőzöttről, így Szentirmai István polgármester még nagyobb fegyelmezettségre kérte az ácsiakat. Próbajelleggel elindult a mobil hangostájékoztatás településükön.

Banán Toma Richárd polgármester a testület legutóbbi döntéseiről tájékoztatta a helyieket. Testületi üléseket nem tartanak, így Skype-on beszélik meg a teendőket. Utolsó fázisába érkezett a sürgősségi vérvétel ügye. Az önkormányzatnál továbbra is dolgoznak, kihelyezett urnába kell bedobni az ügyintézéssel, szociális igénnyel kapcsolatos kérelmeket. Tartós élelmiszercsomagokat is biztosítanak az igénylők számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában