Óriási munka folyik a tatabányai kórházban: fotókon a kapacitásfelszabadítás

A járványügyi célra kijelölt tatabányai Szent Borbála Kórházban is gőzerővel folyik a H épület felkészítése a koronavírusos betegek fogadására.

Sz. A.

A kormányzati tájékoztató oldal nyilvánosságra hozta, hogy a járványhelyzet miatt mely megyében mennyi ágy felszabadítását irányozták elő a kórházakban. Mint írják, a napi adatokból is látszik, hogy egyre több a fertőzött és egyre több a beteg Magyarországon, és a járvány elleni egészségügyi védekezés egyik legfontosabb eleme, hogy a kórházak országszerte felkészülnek a tömeges megbetegedésekre. Több ágyat kell felszabadítani arra az esetre, ha tömegével kell majd ellátni betegeket a kórházban.

Komárom-Esztergom megyében április 19-ig 873 ágyat kell felszabadítani (ez 50 százalékos kapacitás), míg a 60 százalékos már 1048 szabad ágyat fog jelenteni. Az erre való felkészülés zajlik a tatabányai Szent Borbála Kórházban is, ahol a 49 férőhelyes C épület felszabadítás után az elmúlt napokban újabb monstre munkába kezdtek, miközben komoly biztonsági szabályokat is életbe léptettek. A plusz kapacitásfelszabadítás tizenkét osztályt érintett: a H épületet kiürítették, ott folyamatosan dolgoznak most is.

Kedden a villamoshálózat fejlesztését végezték el, szerdán pedig gázszerelők érkeztek, akik a szükséges vezetékeket építik ki. Dr. Lőke János, a kórház megbízott főigazgatója elmondta, hogy erre azért van szükség, hogy megteremtsék a lélegeztetőgépek működéséhez szükséges műszaki feltételeket.

– Egyrészt a teret kellett biztosítanunk, és ehhez a legnagyobb épületünket, a H-épületet szinte teljesen kiürítettük a hosszú hétvége alatt. Másrészt meg kell teremtenünk a lehetőségét, hogy az ágyak jelentős részén lélegeztetés folyhasson. Azonban csak az ágyak egy részénél van kiépítve az orvosi gáz, vannak olyanok, ahol ez még nem adott. Ez a munka folyik jelenleg. Ez nem kizárólag a vezetékes gáz kiépítését, hanem villanyhálózat fejlesztését is jelenti. Ez azért lényeges, hogy úgynevezett szünetmentes tápok is a rendelkezésünkre álljanak – részletezte, hozzátéve, hogy ha valamilyen ok miatt hirtelen áramszünet lenne, akkor ezek a tápegységek továbbra is biztosítják a szükséges energiát a lélegeztetőgépeknek.

Mint a hét elején megtudtuk, elsőre felmenő rendszerben 129 ágyat kell úgy felszerelniük, hogy azok megfeleljenek minden elvárásnak.

– Jelenleg 25 olyan lélegeztetőgép van, amit szükség esetén munkába tudunk állítani. A többi beszerzéséhez kérjük a támogatóink segítségét is – mondta a kórházigazgató.

Ahogy a koronavirus.gov.hu-n fogalmaznak a kapacitásfelszabadítás több ütemben zajló, hetek óta tartó munka, melynek célja, hogy hazánkban minden minden nagyobb kórházban legyen elég hely, elég ágy, ha a tömeges megbetegedések szakaszába lépnénk, és egy-egy kórháznak akár több száz beteget kellene ellátnia. A külföldi tudósításokból is látni, hogy vannak országok, városok, ahol a tömeges megbetegedés miatt hirtelen szakadt rá a kórházakra több száz, több ezer beteg ellátása, és egyszerűen nincs hová tenni a betegeket, nem jut nekik ágy, nem jut nekik megfelelő kórházi ellátás.

Koronavírus - térségi hírek

A dosszié további cikkei

Ezt a helyzetet elkerülendő készítik fel a magyar kórházakat a legrosszabb forgatókönyvre. Az április 19-ig biztosítandó 50 százalékos ágykapacitás összesen 32 ezer 900 ágyat jelent, a következő ütemben tervezett 60 százalékos ágykapacitás összesen 39 ezer 500-at. Ezeket a koronavírusos betegek ápolására kell biztosítani szükség esetén. A tájékoztató oldalon olvasható tájékoztató szerint bíznak benne, hogy nem lesz ennyi kórházi ágyra szükség és nem lesz ennyi beteg, de sajnos ez nem zárható ki a járvány európai terjedésének dinamikáját nézve, és fel kell készülni a legrosszabb forgatókönyvre is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában