beruházás

2020.03.30. 20:00

Látogatóközpont és játszótér is épül Kisbéren

A kisbéri önkormányzat sikeres pályázatának köszönhetően épülhet a Park-tónál látogatóközpont és játszótér, amelyek 700 millió forintból valósulnak meg.

Goletz-Deák Viktória

Forrás: Beküldött

A Park-tó kedvelt kirándulóhelye a Kisbéren és a környező településeken lakó családoknak. A szépen parkosított területen ösvény, padok és játszótér csalogatta a felnőtteket és a gyermekeket egyaránt. Itt kapott otthont a Mini-Magyarország makettpark is, ahol hazánk 43 neves épületének makettjét tekinthetik meg a látogatók.

Kisbér önkormányzata most tovább bővíti a park látványosságait. Az Interaktív tematikus parkok létrehozása, a kulturális örökség innovatív használata tárgyú pályázat keretében egy látogatóközpont valósulhat meg, amely megjelenésében a Magyar Királyi Lovarda épületére fog hasonlítani. Mellé pedig egy egyedi tervezésű tematikus játszótér fog megépülni, amit a méltán híres gútai fahíd mintájára terveztek meg. A beruházás összköltsége 700 millió forint, amelyből a bakony­aljai városnak 90 millió forint az önrésze.

– A látogatóközpontban kialakítunk egy közösségi teret, ahol turisztikai kiállítások lesznek, és különböző turisztikai információkat fogunk kihelyezni. Illetve az épületben kulturált, akadálymentesített mosdót biztosítunk a park vendégeinek. A játszótéren a Felvidéken található neves gútai fahidat építik meg mindenféle játszótéri elemekkel felszerelve. A terület mellett pedig lesz egy határon átnyúló kerékpárkölcsönző is. A játszóteret és a látogatóközpontot is ingyenesen használhatják majd a vendégek – árulta el Sinkovicz Zoltán, a település polgármestere.

A gútai fahíd

A gútai fahíd a leghosszabb teljes faszerkezetű híd Európában. A Kis-Duna 86 méter hosszú és 2,25 méter széles hídját 1992-ben a helyi természetvédők építették betonpillérek segítsége nélkül. Csupán 9 nap alatt készült el az eredeti, ma már nem létező híd mintája alapján úgy, ahogy a helybeli lakosok emlékeztek rá. Az eredeti híd csak 60 méteres volt, és a nagy jegek tették tönkre. Manapság is, amikor alacsony a víz szintje, láthatóak a régi pillérek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában