átvizsgálás

2020.02.21. 15:17

Visszatért Komáromból a fővárosba a Kossuth múzeumhajó

Ismét a fővárosban várja a látogatókat a Kossuth Múzeumhajó, miután Komáromban alaposan átvizsgálták.

Kemma.hu/MTI

Ismét a fővárosban várja a látogatókat a Kossuth Múzeumhajó, miután Komáromban alaposan átvizsgálták.

Forrás: Facebook/Közlekedési Múzeum

Néhány hete még csak haladt felfele, most viszont már újra a szokásos helyén, a Vigadó téren várja a látogatókat a Kossuth Múzeumhajó, miután Komáromban esett át a tízévenként szükséátvisges műszaki átvizsgáláson.

A Közlekedési Múzeum tájékoztatása szerint az az egyedülállóan jó állapotban fennmaradt gőzhajón az utasellátás történetét sínen és vízen bemutató időszaki kiállítás egész tavasszal látogatható, ezt követően egy újabb időszaki tárlat tekinthető meg, amely a budapesti hajóközlekedés kétszáz évét mutatja be.

A Kossuth 1913-ban épült az újpesti Ganz-Danubius hajógyárban, a Magyar Királyi Folyam- és Tengerhajózási Rt. részére. Hosszú évek és többszöri névváltoztatás után 1984-től tartozik a Közlekedési Múzeum gyűjteményébe. A neszmélyi Zoltán Gőzös Közhasznú Alapítvány által üzemeltetett Kossuthon egyébként egy ingyenesen megtekinthető, a gőzhajózás történetét bemutató kiállítás is látható. Érdemes betérni az étterembe is, ahol a magyar konyha remekeit, az 1930-as, vagyis a „boldog békeidők” ízvilágát fedezhetjük fel.

Ez a gőzhajó-típus a 20. században igen elterjedt volt, ma már csak a Rajnán és az Elbán közlekedik belőlük néhány muzeális állapotú és célú gőzhajó. A Kossuth hajóteste – az 1953-ban hozzáépített orrot kivéve – még az eredeti, ahogyan a hajóban megtekinthető gőzgép is. A hajó hossza 62 méter, legnagyobb szélessége 16,5 méter. Eredetileg szénnel, majd később pakurával fűtött kazánok termelték a gőzt az 580 lóerős, kéthengeres, ferdén fekvő gőzgép számára.

– A Kossuth Múzeumhajón az elmúlt hetekben a komáromi hajógyárban végezték el a szakemberek a tízévenként kötelező műszaki átvizsgálásokat, ma pedig már újra a budapesti belvárosban tekinthetik meg az érdeklődők. Egy ilyen hajón sétálni önmagában is különleges élmény, de a Közlekedési Múzeum hajómodelljei, kiállításai és programjai révén a hajó az elmúlt két évben egyre népszerűbbé is vált – idézte a Közlekedési Múzeum közleménye Vitézy Dávidot, az intézmény főigazgatóját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában