bűnök

2020.02.26. 13:54

A kommunizmus áldozatai előtt tisztelegtek

Megyeszerte tartottak megemlékezést a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából. Tatabányán, Tatán, Komáromban és Esztergomban is koszorúzással, könyvbemutatóval és filmbemutatóval emlékeztek a korszak áldozataira.

Kemma.hu

Dr. Völner Pál Esztergomban mondott beszédet

Forrás: 24 Óra

Fotó: Pöltl Oxi Zoltán

Esztergomban hagyományosan Mindszenty József hercegprímás, az 1956-os forradalom kiemelkedő szellemi vezetője és mártírja szobránál gyújtottak mécsest. Az eseményt szervező kormánypártok helyi szervezetei mellett az Ezredév Polgári Társulás, az Esztergomi Polgári Körök és a Magyar Közösség Pártja párkányi szervezete is képviseltette magát. Az eseményen Bánhidy László nyugalmazott tanár is felszólalt.

Dr. Völner Pál Esztergomban mondott beszédet (Fotó: Pöltl Oxi Zoltán / 24 Óra)

Ünnepi beszédében dr. Völner Pál ország­gyűlési képviselő többek között a kommunizmus 100 millió áldozata előtti tisztelgés mellett arról is szólt: látható, hogy az ideológiai küzdelem ma is tart, nem ért véget, ezért a fiatalokkal és az egész társadalommal tudatosítsuk, hogy mit jelentett a kommunista diktatúra.

A tatai városháza dísztermében A hársfa virága című könyvet a szerző, H. Bodó József mutatta be egy zenés irodalmi esten. Az önéletrajzi ihletésű mű hiteles korrajz a forradalmat követő megtorlásról. A Tatai Német Nemzetiségi Múzeumban pedig Gajdos-Frank Katalin Megfigyelve című kötetét mutatták be. Szerdán Bank Barbara történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottság tagja tart előadást, 14 órától pedig Szász Attila Örök tél című filmjét vetítik az Est Moziban. Komáromban a Jókai moziban Zsigmond Dezsőnek A sátán fattya című filmjét vetítették le.

A tatai városházán kömyvet mutattak be (Fotó: Zantleitner Ingrid / 24 Óra)

Tatabányán a városi megemlékezést a Béke parkban tartották. Figeczki Bence színművész Faludy György versével emlékezett vissza, míg Kisné Cseh Julianna történész múltidéző beszédet tartott. A történésztől megtudtuk, hogy ezidáig nem készült pontos felmérés a vidéki áldozatok számáról. Az ünnepi beszédet Fekete Miklós alpolgármester olvasta fel, ami alatt a Mi Hazánk Mozgalom tagjai hátat fordítottak az emelvénynek. Mint ismert: a párt szerint a városvezetés fontolóra sem vette szervezetük és a város oktatási és kulturális bizottságának azon javaslatát, hogy az emléknapon ne olyan ember képviselje a városvezetést, aki a Magyar Szocialista Munkáspárt tagja volt. Ezért több politikai és civil szervezet nem vett részt a megyeszékhelyen tartott ünnepségen.

Hátat fordítottak a Mi Hazánk tagjai az alpolgármester Fekete Miklósnak
Fotó: Dallos István / 24 Óra

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában