fordulat

2020.01.15. 06:16

Megszüntették a nyomozást a nyergesi azbesztügyben

A nyergesújfalui Eternitgyár azbesztügyében egyelőre nincs elegendő adat a büntetőjogi felelősség megállapításához, a nyomozást nem lehetett folytatni.

Fenyvesi Károly

A nyergesihez hasonló, Heves megyei gyárral összefüggésbe hozható azbeszt-halálesetek ügyében a Kúria új eljárást rendelt el.

Forrás: Shutterstock

Újabb fordulat történt a Nyergesújfalu fejlődésében egykoron fontos szerepet játszó, azbesztcement termékeket gyártó Eternitgyár hattyúdalában. A fővárosi székhelyű Dr. Igyártó Ügyvédi Iroda Facebook-oldalán dr. Igyártó Gyöngyi irodavezető arról adott hírt, hogy a vélhetően a gyár működése kapcsán bekövetkezett halálesetek miatt, feljelentésére indult nyomozás megszűnt. Az ügyvédnő a rendőrség adatkérését követően, az áldozatok számának körvonalazása érdekében, felhívást tett közzé. Negyven hozzátartozó jelentkezett.

Kiderült azonban, hogy nem lehet fellelni azokat a jegyzőkönyveket, amelyek a nyergesújfalui gyár 1980-as, 1990-es évekre vonatkozó azbesztkiporzás-mérés adatait rögzítették. Bizonyítási eszközök hiányában a nyomozást nem lehet folytatni, a büntetőjogi felelősség megállapításához nincs elegendő adat. Dr. Igyártó Gyöngyi jelezte azt is, tudja, hogy az új hír nem megnyugtató az áldozatok hozzátartozóinak, de némi vigaszt talán mégis jelent, hogy megpróbálták a felelősöket felkutatni. A kártérítési perek továbbra is folyamatban vannak a tavaly februári kúriai döntés alapján, megismételt eljárásban.

Czap Zoltán, a Magyar Azbesztmentesítők Szövetsége egyik alapító cége, a Kör-Ker Kft. ügyvezető igazgatója a Kemma.hu-nak korábban elmondta, azbesztet tartalmazó terméket 2005 januárjának első napja óta nem lehet gyártani, forgalmazni.Az Eternitgyár üzemi épületeinek teljes azbesztmentesítését 2002-ig elvégezték a szakemberek, de a szálas anyag ott van például épületek szigetelésében, palatetőkben, ipari tömítésekben, járművek fékrendszereiben.

A ruházatra rátapadnak a szálak

Bárki megbetegedhet, aki kapcsolatba került az azbeszttel. A szálak megtapadhatnak a ruházaton, az azbeszttel dolgozók családtagjai, a munkaruhák tisztítását végzők is a kockázati csoportba tartoznak. A napidoktor.hu szerint az azbeszt hatásai gyakran csak 25–40 évvel később jelentkeznek. Jellemző tünet a légszomj, amely eleinte csak terheléskor érezhető. Ehhez fáradékonyság, köhögés, mellkasi szorító érzés, fájdalom társulhat. Az azbeszt a mellhártya megvastagodását is okozhatja, ez a hártya húzódik végig a tüdő külső felületén. Ezt néha csak akkor fedezik fel, amikor más okokból készítenek röntgenfelvételt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában