ÁSZ-vizsgálat

2020.01.02. 14:03

Tizenkét javaslatot kapott a Duna-Ipoly Nemzeti Park

Szabálytalanságokat talált az Állami Számvevőszék a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságnál.

Kemma.hu

Hont, 2017. március 12. A kétéltûek számára kiépített terelõrendszer mentén begyûjtött barna varangy (Bufo bufo) a 2-es számú fõút mellett, Hont közelében 2017. március 11-én. Minden tavasszal a föld alatti telelõhelyükrõl elõbújó békák nagy csapatokban indultak szaporodóhelyükre, az Ipoly ártere felé. Természetvédõk a békák vándorlási útvonalát keresztezõ nagy forgalmú fõút mentén terelõrendszert készítettek, hogy megóvják a kétéltûeket. MTI Fotó: Komka Péter

Fotó: Komka Péter

Az Állami Számvevőszék befejezte az esztergomi székhelyű Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság 2015-2017 közötti időszakra kiterjedő ellenőrzését. Megállapította, hogy az igazgatóság a belső kontrollrendszerét nem működtette szabályszerűen, így nem volt biztosított a nemzeti vagyonnal való szabályszerű gazdálkodás.

Közleményükben azt írták, hogy a pénzügyi-számviteli elektronikus információs rendszerből származó adatok megbízhatóságának hiányában az elszámoltathatóság feltételei sem voltak biztosítottak. Hozzátették: az integritást támogató kontrollok kiépítettségének hiánya nem járult hozzá a korrupciós kockázatok mérsékléséhez. Az ellenőrzés megállapításai alapján az Állami Számvevőszék a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója részére 12 javaslatot fogalmazott meg, amelyre az érintettnek 30 napon belül intézkedési tervet kell készítenie.

Az állami szerv közleményében megemlíti, hogy alapvető társadalmi érdek, hogy a jövő generációi is részesülhessenek a természeti értékekben, ehhez pedig szabályosan és átláthatóan működő nemzeti park igazgatóságokra van szükség. Ellenőrzéseivel az Állami Számvevőszék ehhez járul hozzá.

Mint ismert: az esztergomi székhelyű Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság a természetvédelem területi igazgatása körébe tartozó közfeladatokat lát el. Alaptevékenységét a természettudományi, műszaki alapkutatás, a génmegőrzés, fajtavédelem, a természetvédelem és tájvédelem igazgatása és támogatása, a védett természeti területek és természeti értékek bemutatása, megőrzése és fenntartása, továbbá a könyvtárral, múzeummal, a növény- és állatkertek működtetésével, a könyv- és egyéb kiadással, valamint a szabadidős szolgáltatással kapcsolatos feladatok képezik. Működési területe Komárom‒Esztergom megyére, Fejér megyére és Pest megye területére terjed ki. Irányító szerve pedig a Földművelésügyi Minisztérium, illetve 2018. május 18-tól az Agrárminisztérium.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában