feszült percek

2020.01.24. 06:45

A költségvetés és a Tulipános Ház miatt heves vita alakult ki a tatabányai közgyűlésben

A csütörtöki tatabányai képviselő-testületi ülésen egyebek mellett eltörölték a bölcsődei térítési díjakat, emelték a Német Nemzetiségi Óvoda pedagógusainak járó nemzetiségi pótlékot. A költségvetés tervezetének, illetve a Modern Városok Programhoz köthető nagyberuházások tárgyalásakor heves vita alakult ki.

Illyés Roland

A csütörtöki tatabányai képviselő-testületi ülésen a költségvetés tervezetének, illetve a Modern Városok Program tárgyalásakor heves vita alakult ki.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Hagymási Bence

A nemrég elhunyt Ezüst Turul díjas pedagógus, Farkas Lászlóné emlékére gyászszünettel indult a tatabányai közgyűlés, amelyről élőben tudósítottunk.

Elsőként a bölcsődei térítési díjakról született döntés: jelenleg ez napi 170 forintot jelent a szülőknek, hiszen az étkeztetés ingyenesen biztosított számukra. Ezt a gondozási díjat most nulla forintban határozták meg, így segítve a kisgyermekes szülőket.

A felsőgallai óvodát is érintette egy pozitív döntés: a Német Nemzetiségi Óvoda pedagógusainak járó nemzetiségi pótlékot emelte meg a testület. Január 1-jétől változott ugyanis a nemzetiségi pótlék mértéke: az eddigi egységes 30 százalék helyett 10–40 százalék közötti arány lehetséges. A törvény változása miatt Tatabányán egy 2018-as közgyűlési döntés lépne életbe, ami 15 százalékos pótlékot jelentett volna. Ezt a képviselők most 40 százalékra módosították.

Az elmúlt hetekben a vagyonnyilatkozatok nyilvánosságra hozatala kapcsán már beharangozták az átláthatósági rendelet megalkotását: a különböző önkormányzati szerződések, pályázatok, közbeszerzések és szerződések nyilvánossága mellett ez rendelkezne a gazdasági szervezetek gazdálkodásának és a vagyonnyilatkozatok megismeréséről is. A most elfogadott munkaanyag a városi honlapon külön felületet hozna létre a pályázatoknak, a javadalmazásoknak, de azt is meghatározná, hogy legkésőbb mikor kell elérhetővé tenni bárki számára az előterjesztéseket és jegyzőkönyveket.

A napirend kapcsán Boda Bánk László (Mi Hazánk) hangsúlyozta: van, amihez nem kell rendelet, például a költségvetés nyilvánosságra hozatala. Schmidt Csaba (Fidesz-KDNP) jelezte, hogy frakciójuk részt kíván venni az átláthatóság biztosításában, de emlékeztetett arra, hogy a közbeszerzések, a költségvetés és a többi eddig is elérhető volt. Az aljegyző, dr. Malomsoki István válaszában úgy fogalmazott: a rendelet dedikált kötelezettségvállalás, ezért is van létjogosultsága. Magának a rendeletnek az elfogadására a következő közgyűlésen kerülhet sor.

Új vezetőket keresnek

A közgyűlés még 2019 tavaszán döntött arról, hogy a volt Földhivatal épületét és a katasztrófavédelmi igazgatóság által használt városi ingatlant elcseréli, adásvétellel vegyesen. Mivel még nincs kész koncepció az épület hasznosításáról, ezért azt a májusi közgyűlésig meghosszabbították.

Két új ügyvezetői pályázat kiírásáról is döntés született: a T-Busz Kft. és a Tatabánya Erőmű Kft. az érintett. Az önkormányzat vállalta a havi 100 ezer forintos plusztámogatás biztosítását azon háziorvosoknak, akik háziorvosi praxist helyettesítéssel látnak el. Döntöttek a 7. és 31. háziorvosi körzet kapcsán is – utóbbi helyre új szakember érkezik, a körzet praxisjogát ugyanis megveszi dr. Szima-Mármarosi Miklós László sebész. A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége ősszel telepített mobil kosárlabdapályát a Bánki Donát-Péch Antal Szakgimnáziuma telephelyén, ennek fenntartására együttműködési megállapodást köt az önkormányzat a szövetséggel és a szakképzési centrummal.

Költségvetési vita

Az igazán feszült pillanatok a délutáni órákban következtek. Az idei költségvetés működési költségeinek áttekintésekor Schmidt Csaba a kommunikációs kiadások költségvetésének titulálta az idei tervezetet, melynek szerinte nagy vesztese a megyei mozgáskorlátozottak egyesülete, amelynek a támogatása a harmadára csökkenhet. Bereznai Csaba (Fidesz-KDNP) sérelmezte, hogy a körzeti fejlesztési keretek a felére csökkenhetnek, miközben a polgármesteri hivatal működtetésére kétmilliárd forintot terveznek.

Szücsné Posztovics Ilona (független) polgármester válaszában úgy fogalmazott: a Tatabányai Közösségi Televízió átalakításával szeretnék csökkenteni a kommunikációs költségeket. A körzeti fejlesztések kapcsán pedig sokallta a beérkezett igényeket: állítása szerint hatmilliárd forintot tenne ki a benyújtott fejlesztési igények megvalósítása.

Egymásnak feszültek

A legvadabb verbális csetepaté a Modern Városok Programhoz köthető nagyberuházások kapcsán robbant ki. Szücsné Posztovics Ilona a Tulipános Ház késedelmét nevezte a leg­kritikusabb pontnak, ez szerinte a kivitelező és az önkormányzat közötti együttműködés hiánya miatt is alakult így. Schmidt Csaba reakciójában azt kérte, ne csak a kivitelező, hanem a polgármesteri hivatal szakembereinek válaszai is hangozzanak el, míg Boda Bánk László a teljes levelezés megtekintését indítványozta.

Ez a szóváltás heves vitát indított az elmúlt évek beruházásairól: Schmidt Csaba szerint ez a város történetének legeredményesebb fejlesztési időszaka volt, a Tulipános Ház felújítását végző vállalkozó pedig csak a mintegy 360 millió forintos kötbér megfizetését szeretné elkerülni. Lusztig Péter (DK) alpolgármester szerint egyes projektekhez semmi köze a városnak, csak „távolról nézhetjük őket” – ezt Vejtey Miklós (Fidesz-KDNP) és Boda Bánk László is vitatta. Végül a képviselők megszavazták a beruházások áttekintését.

Jubileum

Az idén 110 éves Tatabányai Sport Club jubileumi programsorozatának támogatására 10 millió forintos extra támogatás megszavazását indítványozta Schmidt Csaba és Kupcsok Péter (Fidesz-KDNP). Ehhez Nagy Béla (független) nyújtott be módosító javaslatot, amely további kiegészítésekkel élt. 10 millió forinttal támogatják a jubileumi programsorozatot, közterületet neveznek el és emléktáblát helyeznek ki dr. Lakat Károlyról, 500 ezer forintból felújítják Szepesi Gusztáv síremlékét, illetve jubileumi évkönyvet jelentetnek meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában