Tarjáni diák a koronavírus árnyékában: friss, helyi infók Kínából és Baliról

A tarjáni származású Erős Dávid nem először tölt huzamosabb időt Kínában. Tanult is itt, legutoljára pedig szeptemberben, a feleségével érkezett Pekingbe az egyetem és a munka miatt. Épp akkor hagyták el a várost, amikor a koronavírus híre nagyobb mértékben felütötte a fejét az ázsiai országban.

Szűr Annamária

Hongkong, 2020. január 23. Védõmaszkot viselõ utasok egy hongkongi pályaudvaron 2020. január 23-án. Ötszáz fölé nõtt az új koronavírussal fertõzöttek száma Kínában, ahol a járvány már az ország 13 régióját elérte. A betegség halálos áldozatainak száma 17-re emelkedett. A tüdõgyulladást okozó járvány kiindulópontjának számító közép-kínai Vuhan tömegközlekedési hálózatát lezárták, a hatóságok egyben felszólították a lakosokat, hogy ne hagyják el a várost a fertõzés terjedésének megelõzése érdekében. A vírus néhány esetben már Tajvanon, Thaiföldön, Japánban, Dél-Koreában és az Egyesült Államokban is megjelent. MTI/AP/Kin Cseung

Forrás: MTI/AP

Fotó: Kin Cseung

A koronavírus okozta tüdőgyulladás-járvány halálos áldozatainak száma 41-re nőtt a kínai egészségügyi hatóságok tájékoztatása szerint, a fertőzötteké pedig 1287-re. A vírust azóta detektálták Franciaországban is már.

– Január 11-én hagytuk el Pekinget, mivel az egyetemen 6 hetes szünet van. Balira repültünk. Amikor elhagytuk a várost, akkor már hallottunk a vírusról, de nem volt még komolyabb hatással az életünkre. Maszkot Pekingben akkor is hordtunk olykor, de csupán a légszennyezettség miatt. Jelenleg is Balin tartózkodunk, szerencsére még 3 hétig maradunk itt, de folyamatosan követjük a híreket, illetve beszélünk az ott élő ismerőseinkkel, kínai barátainkkal – részletezte Dávid, akitől megtudtuk: a napokban a legnagyobb fejlemény az volt, hogy kiderült, hogy emberről-emberre terjed a vírus, ami merőben megváltoztatta a helyzet komolyságát.

– A fertőzöttek, valamint a halálos áldozatok száma is napról-napra nő, de e tekintetben aggasztó, hogy teljesen különböző számadatokat látunk és hallunk. Mind a kínai közmédia, mind a WHO, mind pedig a Wuhanban élő kínai ismerőseink is más számokat közölnek. Utóbbiak a legmagasabbat – tette hozzá Dávid, aki szerint a Kínai Újév, ami a bolygónk legnagyobb népmozgásának számít, sem kedvez a vírus megállításának. Mint mondja, ilyenkor néhány nap leforgása alatt több száz millió ember utazik lakóhelyéről a családjához, a szüleihez. Sok szülő ekkor látja egy év után újra saját gyermekét, hisz míg ő egy nagyvárosban dolgozik, addig a nagyszülők nevelik a gyerekeket.

– Ez a vírus terjedésének szempontjából nem előnyös, hiszen, ha a többnapos lappangási időt is figyelembe vesszük, akkor láthatjuk, hogy hiába a reptéri, valamint a pályaudvarokon történő vizsgálat, hőmérés, a fertőzés korai szakaszában még akár utazni is hagyhatják az adott embert – magyarázza Dávid, aki azt is elárulta, hogy alapvetően ugyanazokat a tanácsokat kapják a Kínában élők, mint akár egy ismert influenzajárvány kitörése után:

 • gyakori kézmosás, kézfertőtlenítés (alkoholtartalmú kézfertőtlenítővel)
 • zsúfolt helyek elkerülése
 • nyers hús fogyasztásának kerülése, tojás és húsok alapos hőkezelése
 • tüsszentéskor a tenyér, karhajlat használata
 • maszk viselése
 • A maszkok közül a legtöbb azonban nem megfelelő, hisz nem csupán a légszennyezettséget hivatottak kiszűrni, hanem ennél speciálisabb kiképzésűeknek kell lenniük. A maszkok viszont hiánycikké váltak mostanra Kínában.

  – Nekünk a Magyarországról jövő héten visszatérő barátunk hoz 150 orvosi maszkot, ami nagy segítség – árulta el Dávid, aki szerint természetesen a koronavírus által érintett városokban volt először a legnagyobb riadalom, de a Kínai Újév beköszöntével, az utazók számának drasztikus növekedésével ez egy országos aggodalommá nőtte ki magát.

  Dávidék jelenleg messze vannak Pekingtől, de Baliról is követik a kínai híreket (
  Fotó: Beküldött)

  – Ma reggel a boltban kantoni nyelvre lettem figyelmes, kiderült, hogy Hong Kongból érkező turisták voltak itt Balin, akik – nem meglepő módon – a boltban árult maszkokat vásárolták, hisz mint mondták, náluk ez most hiánycikk, de nagy szükségük van rá.

  Kínában egész városokat zártak le, ismerőseink azt írták a közös beszélgetésbe, hogy ma 4 és fél 5 között ne menjünk utcára, mert légi fertőtlenítést végeznek Pekingben. Az egyetemen már több külföldi diák is arról számolt be, hogy a szünet után nem tér vissza kínai fővárosba a kialakult helyzet miatt – osztotta meg velünk a hozzá befutott legfrissebb híreket a fiatalember, aki feleségével együtt továbbra is követi a híradásokat és a jelenleg Kínában tartózkodó barátaikkal is folyamatosan tartják a kapcsolatot.

  – Kínai barátom és egyik tanárom is azt javasolta, hogy most ne térjünk vissza Kínába, Peking pedig kiváltképp nem ajánlott, hisz az ország egyik legforgalmasabb utazási gócpontja. Várjunk, meglátjuk hogy hogyan alakulnak az elkövetkező napok, de egyelőre ne siessünk vissza, ha nem muszáj. Mi nem sietünk, de követjük a híreket – fogalmazott Dávid.

  A koronavírus terjedése

  Az ország 31 tartományából már 29-ben regisztráltak a koronavírus által fertőzötteket, csupán a Tibeti-fennsíkon található, gyéren lakott Csinghaj tartományból és a Tibeti Autonóm Területről nem érkezett hír egyetlen esetről sem.

  A legfrissebb jelentések szerint már mintegy 56 millió ember mozgását korlátozzák Közép-Kínában a tüdőgyulladás-járvány megfékezése érdekében. Egy nappal korábban még csak 40 millió ember volt korlátozva utazásában, ami 13 hupeji város lakosságát jelentette, de az intézkedést – amely szerint a lakosok nem hagyhatják el településüket– kiterjesztették további öt városra az 59 millió lakosú tartományban.

  Koronavírus-fertőzést jelentettek már Japánból, Dél-Koreából, Tajvanról, Thaiföldről, Vietnamból, Szaúd-Arábiából, Szingapúrból, az Egyesült Államokból, Ausztráliából, ami összesen több mint 1300 embert jelent a világon. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteki tájékoztatása szerint Vuhan városát, ahol a vírust észlelték, a kínai hatóságok lezárták. Azt kérik azoktól a magyaroktól, akik Hubei tartományba terveznek utazást, azt halasszák el. Annak, aki Kína más városába utazik, érdemes követnie a konzuli szolgálat honlapját és regisztrálni magukat,

   

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Rovatunkból ajánljuk

  További hírek a témában