odafigyelés

2020.01.21. 14:00

Sokszínű tatabányai kukakörkép, ketrecek árnyékában

Az elmúlt fél év egyik állandóan visszatérő kérdése a megyeszékhelyen, hogy mit eredményez a hulladéktárolók zárhatóvá tétele? Hasznos lehet majd a szemetes konténerek bekerítése? Tisztábbá válhat így lakókörnyezetünk? Kis tatabányai kukakörkép.

Illyés Roland

Az elmúlt fél év egyik állandóan visszatérő kérdése Tatabányán, hogy mit eredményez a hulladéktárolók zárhatóvá tétele.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Hagymási Bence

Az önkormányzat decemberi közgyűlésén ismét napirendre került a hulladékgazdálkodásról szóló rendelet módosítása. Nézzük, honnan indult, és hol tart most a zárható szeméttárolók története. A közterületek használatáról szóló 2014-es rendelet így fogalmaz: „Hulladék tárolására szolgáló edényzet (…) kihelyezése esetén közterület-használati díj fizetése alól a magánszemélyek, a társasházak és a lakásszövetkezetek, valamint az állami és önkormányzati intézmények mentesülnek, amennyiben az edényzet elkerített, a kerítés zárható, valamint a bekerített terület és a kerítés tisztán tartásáról gondoskodik.”

Ezt két éve úgy módosították, hogy a társasházak és lakásszövetkezetek 2019. december 31-ig a hulladéktárolót annak bekerítése és zárhatóvá tétele nélkül is tárolhatják közterületen, amennyiben közterülethasználati megállapodást kötnek az önkormányzattal. A vállalkozások és a gazdálkodó szervezetek a gyűjtőedényeiket csak az ingatlanon belül tárolhatják – ha ez nem megoldható, akkor zárható tárolóedényben, díjfizetés ellenében tárolhatják a közterületen.

A tavaly decemberi képviselő-testületi ülésen a bekerítés és zárhatóvá tétel határidejét tolták el további fél évvel, 2020. június 30-ig. Azt már csak a történeti hűség kedvéért tesszük hozzá, hogy Boda Bánk László, a Mi Hazánk önkormányzati képviselője egy módosító indítványt nyújtott be a legutóbbi közgyűlésen, amiben a közterület-használat ingyenességét javasolta, ezt azonban nem szavazta meg a testület.

A szemeteskonténerek bekerítése és zárhatóvá tétele kezdetektől fogva megosztja a lakosságot. A szakemberek szerint olyan kellemetlenségeket lehet majd így visszaszorítani, amelyek sok ember környezetét tették elviselhetetlenné. Az elmúlt években több lakóközösségtől érkezett jelzés, hogy illetéktelenek dobálják szét a kukák tartalmát, vagy pedig szemetet tesznek a lakótömbök előtt álló tárolóedényekbe, ezzel megtelítve azokat. Mint mondják, ezzel az intézkedéssel megelőzhető, hogy idegenek is hozzáférjenek a közterületen elhelyezett hulladéktároló edényekhez.

A leggyakoribb jelenség ugyanis, aminek a módosítással az elejét lehet venni, a szeméttárolókból a hulladék kipakolása. Természetesen ez a nem túl esztétikus, de annál hatékonyabb módszer emellett a rongálások ellen is megfelelő védelmet nyújthat, összességében tehát jelentősen javíthatja a város köztisztasági állapotát. A széthagyott szemét ráadásul nemcsak csúnya látványt jelent, hanem a hulladék elszállításáért felelős szolgáltatóra is plusz terheket ró.

Akik az intézkedéssel szemben kritikusak, úgy vélekednek, a kukák zárhatóvá tétele csak még szemetesebbé teszi majd az utcákat, ugyanis az emberek jelentős része inkább leteszi majd a hulladékot a zárt konténer mellé, mintsem hogy másik kukát keressen. Sokan már most arról panaszkodnak, hogy befagy a kukaketrec zárja a mínuszokban, vagy ha fent felejtik a negyediken a kulcsot, akkor sokan inkább a szomszéd (még) szabadon álló szemetesedényt választják. Így alakul ki az utcakép a szabadon álló, teljesen telített kukák és az elkerített, félig üres konténerek látványával.

Azt talán senki nem vitatja, hogy a tényleges megoldás elsősorban nem a helyi politikusok, hanem a tatabányaiak kezében van: nagyon sok múlik a lakosság hozzáállásán. A megelőzés ugyanis mindig hatékonyabb (és nem utolsó sorban költséghatékonyabb), mint az utólagos takarítás. A helyi jogszabályi háttér pedig – ha hamarabb nem is –, a június 30-i határidő közeledtével egészen biztosan ismét napirendre kerül majd…

Felszámolnák a szeméttengert

A hulladékkérdés globális környezeti probléma, erre reagálva a kormány tavaly átfogó programot dolgozott ki a szemetelés megelőzésére. Ennek értelmében a kormány, a lakosság és a vállalatok összefogására van szükség a szemetelés és az illegális hulladéklerakók visszaszorítása érdekében. Ennek keretében 240 millió forintos pályázatot írtak ki az önkormányzatok számára az utak mentén, város szélén elhagyott illegális szemétlerakók felszámolására.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában