életmentők

2020.01.17. 08:28

Oroszlány és Dad véradói is kitettek magukért

Megnőtt a véradási kedv Oroszlányban és térségében – legalábbis ezt mutatják a legfrissebb statisztikák. Mindez köszönhető a Vöröskereszt szakembereinek, fáradhatatlan és sokoldalú munkájuknak és igyekezetüknek, hiszen egy ideje az egyik ismert közösségi oldalon is felhívják a figyelmet a véradás fontosságára.

Wágner Zsanett

Megnőtt a véradási kedv Oroszlányban és térségében, köszönhetően a Vöröskereszt szakembereinek fáradhatatlan és sokoldalú munkájának is.

Forrás: Beküldött

Minden évben két kiemelten fontos időszak van, amikor a szokottnál nagyobb szükség van ösztönző akcióra. A toborzás – attól függetlenül, hogy mindig szükség van vérre – általában a nyári hónapokra és az év eleji időszakra fókuszál.

Szezonális esetek mindig vannak, például a tavaszi motorbalesetek megugró száma miatt is nagyobb a szükség az életmentő segítségre.Oroszlányban a hagyományos december végi véradásra sokan eljöttek, nem várt eredményeket mutatott a nap végi statisztika. A koordinátorok kiküldték a tájékoztatókat és a regisztrált véradókat SMS-ben értesítették a lehetőségről. Összesen 131-en feküdtek aznap a véradóágyra. Gyors számítást végezve, ez a mennyiség akár 393 ember életét is megmentheti.

Zigó Jana megyei koordinátor szerint minden várakozást felülmúlt a létszám. Az önzetlen segítőkre meglepetés is várt, az önkormányzat támogatta a programot, egy tál meleg ételt kapott minden vér­adó.

Alig telt el néhány nap az évből, ismét véradókat toborzott a megyei Vöröskereszt, de most a helyszín az ipari park egyik cége volt. A Wescastban 27-en nyújtották karjukat és adtak 4,5 deciliter vért. Pénteken Dadon volt lehetőség jótékonykodni. Az Integrált Közösségi Szolgáltató Tér épületében 27-en potenciális segítő jelent meg. Zigó Jana kiemelte azt is, hogy ez a létszám kétórás kitelepülés eredménye, és hogy egymásnak adták a kilincset a dadiak. Mint mondta, legutoljára 2019 augusztusában lehetett vért adni Dadon. Szőke Veronika, a karitatív szervezet helyi képviselője akkor és most is egy sikeres együttműködésről számolt be.

A Vöröskereszt megyei kitelepülései között Kömlőd és Szákszend is tervezett. Később, áprilisban is lesz egy nagyobb volumenű rendezvény. Oroszlányban megrendezik a Vérkör nevű teljesítménytúrát, amelyhez az idén is szívesen csatlakozik a Vöröskereszt. Tavaly, amíg a túrázók megtették a 77 kilométeres távot a Vértesben, a Krajnyik „Akác” András Sportcsarnokban vért adhattak a kísérők, a szurkolók.

Hamburgerné Ujvári Irén, a Vöröskereszt megyei igazgatója szerint nem lehet elégszer felhívni a figyelmet: a lakcímkártya, tajkártya és a személyi igazolvány fontosságára az azonosíthatóság miatt, követelmény a minimum 50 kilogrammos testsúly, a bőséges étel- és italfogyasztás, továbbá a regenerálódás. A férfiaknak öt, a nőknek négy alkalommal lehet évente vért adni, egy véradás alkalmával pedig három ember életét lehet megmenteni.

– Vért adni igazán különleges dolog: magát nyújtja át az ember. A véradás semmihez nem fogható, olyan önzetlen emberi megnyilvánulás, amely a legmagasabb erkölcsi elismerést kell, hogy kapja – fogalmazott Hamburgerné Ujvári Irén, aki hozzátette: az idén 139 éves Vöröskereszt a magyarországi önkéntes és térítésmentes vér­adásszervezést 1939 óta végzi. Ezen idő alatt több millióan adták vérüket önként, számukra ismeretlen emberek megmentésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában