könyvbemutató

2020.01.08. 20:00

Negyven grafika kelt életre a tatai Színező napon

A Pruzsina Alice ötlete alapján megvalósuló Újraszínezőben megyei ismert emberek írásai olvashatóak és több tucat kiszínezhető kedves grafika díszíti.

Sugár Gabi

Forrás: 24 Óra

Fotó: Sugár Gabi

Tizenhat írás – érdekes mese, történet, vers – és negyven varázslatos rajz ékesíti az Újraszínezőt, amelynek születéséről beszéltek az alkotók január elején Tatán, a Peron Tehetségközpontban. A kiadvány hivatalos bemutatója tavaly év végén volt. A mű különlegessége, hogy megyei ismert emberek írásai olvashatóak benne, s több tucat kiszínezhető kedves grafika díszíti. A könyv Pruzsina Alice ötlete alapján valósult meg.

A kiadvány létrejöttének ötlete Pruzsina Alice-ében fogalmazódott meg Jáger Dávid egyik kötetének bemutatóján, ahol találkozott Nagy Angéla grafikussal. Elkezdődött a közös gondolkodás, s így születtek meg először a rajzok, majd Pruzsina Alice azokat megyei ismert emberek, írók kezébe adta, s összeállt a tizenhat írást és negyven rajzot tartalmazó Újraszínező. A kötet bevételével pedig a Peron újabb ifjú tehetségei, szárnyukat bontogató írói kaphatnak lehetőséget a megjelenésre, bemutatkozásra – hangzott el a kellemes hangulatú találkozón.

Nagy Angéla Kanadában él, így különleges élményt nyújtott a Peron idei első programja, a Színező nap, ahol részt vett a grafikus is. Pruzsina Alice és Nagy Angéla mellett Belinszki Zoltán író és Jáger Dávid költő vallott a kötet születéséről, majd a megjelent vendégek, érdeklődők ceruzát ragadtak, és újraszíneztek egy-egy rajzot.

– Öröm látni az embereket alkotás közben – nyilatkozta Nagy Angéla grafikus, aki elmondta, hogy a Peron Alapítvány önkéntese volt az elmúlt évtizedekben. Részt vett különféle programokon és táborokat is vezetett, s az Újraszínező mutatja, hogy a kontinensnyi távolság sem akadálya a közös munkának.

A kötet megálmodója Pruzsina Alice hozzátette: a kötet folytatása érdekes lehet akár majd fordított felállással. Az is elképzelhető ugyanis, hogy elsőnek az írások születnek majd meg, s ezt követően szólítják meg Nagy Angélát, hogy a történetekhez rajzoljon varázslatos képeket. Az már most nyilvánvaló: az Újraszínező embereket hoz össze, akik beszélgetnek, közösen alkotnak, újraszínezik a grafikákat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában