művészlélek

2020.01.04. 20:00

Hétfejű sárkányt is kerámiáz a vérteskethelyi kreatív művész

Nemrégiben hatalmas sikernek örülhetett a kerámiaművész, aki szakkörével második helyezést ért el az Országos Gyermek és Ifjúsági Népi Kézműves Pályázaton.

Palásti Péter

Forrás: 24 Óra

Fotó: Mazán Tibor

Levelvári Pál egyszemélyben művész, kreatív mester és az igények változásait időben érzékelő kereskedő. Szolnokon született, ott nőtt fel nővérével együtt, majd dízelmozdony-vezető lett. Már ezen tanulmányai alatt is sokat rajzolt, festett és agyagozott, és tudatosan képezte magát.

Immár 18 éve él a községben feleségével, akivel korábban a fővárosban laktak. Lakóhelyválasztásuknál a község idilli szépségénél többet nyomott latba, hogy viszonylag közel van a szlovák és az osztrák határhoz, no meg a Balatonhoz is. Mert a saját kezűleg készített kemencéjéből kikerülő kisebb-nagyobb remekműveket több helyen igyekszik értékesíteni.

Ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy az évek során olyan kényszervállalkozóvá vált, aki többségében megélhetési kerámiákat készít. Például kancsó- és pohárkészleteket, malacperselyeket, s ha kell, még hétfejű sárkányokat is. (Zárójelben azért meg kell jegyezni, hogy előbbiek rendeltetésszerűek, utóbbiak pedig kifejezetten kedvesek, szemet gyönyörködtetőek. Látszik rajtuk, hogy nem minta alapján készültek szériában, hanem ihletett mester ujjai közül kerültek ki.)

Ezt a magasabb szintű tudást is igyekszik átadni az immár hét éve működő kerámiaszakköre tagjainak, akikkel rendszeresen foglalkozik szombatonként 9 órától a kisbéri művelődési házban. Otthon viszont örömmel tölti el, ha szépen sikerülnek díszkerámiái. Főleg azok, amelyek allegorikusak, többjelentésűek. Elsősorban azért, mert Lehelvári Pálnak fontos a szabadság, a saját tehetsége és felesége szeretete, akivel 40 éve alkotnak egy párt.Palásti

Átütő siker

Néhány hete nagy sikerélményben volt része Lehelvári Pálnak, a kisbéri Wass Albert Művelődési Házban vezetett szakkörének tagjaival együtt. Debrecenben, a XIII. Országos Gyermek és Ifjúsági Népi Kézműves Pályázaton második helyezést értek el. A különösen szép eredmény aktív részese volt Varga Tamara, Hajnal Péter, Nagy Mia, és Treier Kende. Munkáikat sokan dicsérték egyediségük miatt, s nem vallottak szégyent a művészeti szakiskolások között sem.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában