fejlesztés

2020.01.31. 17:30

Határon átnyúló biciklikölcsönzőt adtak át Esztergomban

A kor technikai és környezetvédelmi követelményeihez igazodó új kerékpár kölcsönzőrendszert adtak át január 31-én Párkányban és Esztergomban.

Pöltl Oxi Zoltán

Forrás: 24 Óra

Fotó: Pöltl Oxi Zoltán

A két Duna parti város között, tehát határon átnyúló Mária Valéria Bike (MV Bike) névre keresztelt biciklibérlő szisztéma a 2013-ban országosan elsőként Esztergomban átadott EBI rendszer továbbfejlesztett változata, hiszen ezek a hibrid üzemű új kétkerekűek már elektromos hajtásmódra is átválthatók.

Hogy lehet használni az MV Bike-ot?

Az MV Bike-okat egy, három és hét napos tarifák szerint lehet kibérelni, a két városban a vasútállomásoknál, a városházáknál és a fontosabb gócpontoknál. Az alkalmi felhasználók a honlapon való regisztrálás után lebonyolíthatják a jegyvásárlást. A bérlés feltétele egy 5ezer forintos, illetve 15 euro-s kaució fizetése. A bérlést azután lehet megkezdeni, ha megkaptak egy 8 számjegyű pin-kódot.

A hagyományos és az elektromos kerékpár más díjszabás alá esik. Az ügyfelek a két városban 7 értékesítő helyen vehetnek bérletet, a féléves 4ezer, az éves 6,5 ezer forint lesz, az egyszeri kártyadíj 600 forintba kerül. A bérlésről és a rendszer egészéről az mvbike.eu oldalon lehet bővebb információt kapni.

Az ünnepélyes átadó stílszerűen két helyszínen, a párkányi és az esztergomi városházában, illetve előtt volt, ahol Szabó Eugen párkányi polgármester és Erős Gábor esztergomi alpolgármester beszélt a sajtótájékoztatón. Köszöntőikben főként arra helyezték mindketten a hangsúlyt, hogy a Mária Valéria Bike rendszer felépítése és működtetésében társadalmilag több hasznos vetület van, így mobilitás, környezetvédelem, turizmus,egészséges életmód előtérbe helyezése, de Párkány és Esztergom baráti kapcsolatának is egy újabb, jelentősebb eleme az új kerékpárkölcsönző.

Kiss Bálint, a T-Systems Magyarország Zrt. projektmenedzsere, Erős Gábo és Szabó Eugen, (Fotó: Pöltl Oxi Zoltán / 24 Óra)

A 921 155 eurós projekt összköltségű beruházás kivitelezésének végén, az átadón a működtető fővállalkozó T- Systems Magyarország Zrt. képviselője elmondta, hogy az új bicikliket az alvállalkozó Neuzer Kft.-vel valósította meg, illetve ez az esztergomi kerékpárgyártó cég fogja a üzemben- és karbantartást is végezni.

Erős Gábor és Szabó Eugen kipróbálták a bringákat (Fotó: Pöltl Oxi Zoltán / 24 Óra)

Ugyancsak elhangzott a sajtótájékoztatón, hogy Párkányban és Esztergomban 20 gyűjtőállomáson, közel 280 dokkolóval, 165 kerékpárral startol az MV Bike. A Suzuki által is támogatott rendszer a hagyományoson túl 45 elektromos kerékpár szerepel. Az elmúlt hónapban a párkányi városháza kollektívája kapta a lehetőséget, hogy tesztelje a kétkerekűeket, az általuk tett apróbb korrekciós javaslatok már benne vannak a január 31-én átadott biciklikben.

A két városban és azok között használható kerékpárok a helyiek és a turisták számára egyaránt használhatók, mégpedig úgy, hogy a bármelyik állomásról elindulhatnak azokkal, és tetszés szerinti dokkolókba tehetik vissza azokat. Amennyiben elektromos változat kerül vissza dokkolóba, azt a rendszer érzékeli és elkezdi tölteni, ugyanakkor a biztonságos kialakítás miatt nincs áram az állomásokon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában