voks

2020.01.10. 12:36

Hat jelölt indul a banai időközi polgármester választáson

 Az október 13-i önkormányzati választásokon holtverseny alakult ki a két polgármester-jelölt szavazatainak számában.

Körtvélyfáy Dina

A településen nagy az érdeklődés az induló jelöltek iránt

Forrás: 24 Óra

Fotó: Körtvélyfáy Dina

Mivel az októberi polgármester-választáson Horváth Márta és Toma Richárd is egyaránt 232-232 szavazatot kapott, ezért új voksolást kellett kiírni Banán. Ezt vasárnap tartják 6-tól 19 óráig.

Az októberi négy helyett hat polgármesterjelölt méretteti meg magát az időközi voksoláson, amely rekordnak számít a település életében. A választások óta a falu nagyon megosztott, de úgy tűnik, kezdenek megnyugodni a kedélyek. A jelöltek lakossági fórum keretében mutatkoztak be a művelődési házban január 8-án Kovácsné Geszterédi Renáta, Ágoston Gábor, Toma Richárd, Pecsenka László és Horváth Márta (aki az előző ciklusban állt a település élén és jelenleg is vezeti Banát) öt-öt percben ismertethették programjukat.

Kovácsné Geszterédi Renáta, Ágoston Gábor, Toma Richárd, Pecsenka László és Horváth Márta. (Fotó: Körtvélyfáy Dina / 24 Óra)

Az eseményen szinte csak egy üres szék maradt. Azt éppen Kézsmárki Vilmosnak szánták, aki a Nemzeti Zöld Koalíció támogatását élvezve szeretne polgármester lenni. Mint megtudtuk, ő külön fórumon tájékoztatta programjáról a lakosságot.

Kézsmárki Vilmos nem élt a bemutatkozás lehetőségével, üresen maradt a helye a fórumon. (Fotó: Körtvélyfáy Dina / 24 Óra)

Kovácsné Geszterédi Renátától megtudtuk, 18 éve él Banán, a helyi pénzintézetben dolgozik 16 esztendeje. Volt már tagja a testületnek, de a település fejlődése kapcsán eltérő elképzelései voltak, így lemondott. A polgármesteri tisztséget társadalmi megbízatásban töltené be, amely, mint mondta, azt jelenti, nem lesz nyolcórás munkaviszonya, így fizetése is kevesebb lenne, amely az önkormányzat kasszáját gazdagítaná. Tervei között szerepel a belvízelvezető árkok kitakarítása, a közbiztonság fejlesztése, a temető és környékének rendbetétele és a járdák burkolatcseréje.

A településen nagy az érdeklődés az induló jelöltek iránt (Fotó: Körtvélyfáy Dina / 24 Óra)

Ágoston Gábor, aki jelenleg is a testület tagja, úgy vélte, kicsit háttérbe szorult az előző választáson, de nem veszítette el. Úgy fogalmazott, ő már az előző választáskor bemutatkozott. Jelölttársaitól többek között azt kérdezte, hol voltak az elmúlt 5-10 évben, mert aki tenni szeretne, az bármikor tud tenni Banáért, nem csak a választások idején.

Toma Richárd úgy fogalmazott, kitart korábbi programja mellett. Úgy vélekedett, orvosi lakásra, a kultúrház felújítására kellene költeni a jövőben, valamint azt is szeretné elérni, hogy a banai lakosok a bábolnai egészségház laborellátását vehessék igénybe.

Pecsenka László is eddigi programjához tartja magát. Azt mondta, nem fog kampányolni maga mellett, hanem Toma Richárdot szólította meg, aki véleménye szerint az elmúlt 13 évben sorozatosan keresztbe tett neki és rágalmazta őt.

Horváth Márta az elmúlt ciklus fejlesztéseiről számolt be, amelyet polgármesterként elért a testülettel. 2013 óta 12 utca újult meg több mint 63 millió forint értékben. Többek között felújították az orvosi rendelőt és a védőnői szolgálatot, 2018-ban pedig az óvodával energetikai pályázaton nyertek. Hozzátette, amennyiben megválasztják, szakmai tapasztalatát, tudását tudja felajánlani a banaiaknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában