tájékozódás

2020.01.06. 15:00

Ha nem vezetne bekötött szemmel, a jogot se egyedül fejtse meg

Címkék#jog

Az utóbbi években „megszaporodtak” a jogszabályok, felgyorsult a jogalkotás folyamata. Az ezzel járó nehézségekről, azok kezeléséről beszélgettünk dr. Sándor Bernadette ügyvéddel, a megyei ügyvédi kamara elnökhelyettesével.

Mórocz Károly

– Kinek okoz problémát, hogy folyamatosan és gyorsan változnak Magyarországon a jogszabályok, törvények, rendeletek?

– Mindenkinek, a szakmai közösségnek és a szakmán kívülállóknak egyaránt. Biztosan nincs Magyarországon olyan személy, aki ne lenne érintett. A nagyobb volumenű társadalmi átalakulások szükségszerű velejárója a gazdaság átalakulása.Változik a közigazgatási struktúra és kísérői, például a munkajog, a társadalombiztosítás, az adózás. A nagy újításokat először úgy tervezik, mint egy új autómodellt, megvan a forma, aztán a futómű, a motor... Amikor működőképes a jármű, forgalomba kerülhet. A közlekedést a KRESZ szabályozza. Aki a KRESZ-t nem tartja be, büntetést kap, mint ahogyan a hétköznapokban is: aki megszegi a különböző szabályokat, olyan magatartást tanúsít, ami tiltott, komoly következményekre számíthat.

Mindennapi bűneink

– Fogalmazhatjuk úgy, hogy a büntetőjog egy eszköz a társadalmi-gazdasági változások szolgálatában – magyarázza dr. Sándor Bernadette, majd így folytatja: – Mindig, minden időben, minden társadalmi berendezkedésben természetes volt, és az ma is, hogy a büntetőjog pártolja, védi az uralkodó rendet és bünteti azt, aki szembeszegül. Ezt normálisnak tartom.

Az adózás, a költségvetés, a gazdasági élet tisztasága védelmében számos büntető paragrafust találunk a Büntető Törvénykönyvben. Mondok egy meghökkentő példát; ez a Büntető Törvénykönyv 409. paragrafusa rögzíti, hogy bizonyos gazdasági adatok szolgáltatási kötelezettségének elmulasztása bűncselekmény, amelyért akár három évig terjedő szabadságvesztést is kaphat az elkövetője. A relatíve súlyos büntetési tételek ellenére szinte semmit nem hallunk erről, holott nagy számban valósul meg a mindennapokban. A társaság ügyvezetője elkövetheti úgy is, hogy fogalma sincs róla, mit hibázott.

– A KRESZ-t tanítják, vizsga nélkül nincs jogosítvány.

– Hát ez az. A jogszabályok ismeretének hiányára senki nem hivatkozhat. Ugyanakkor – ellentétben a gépjárművezetői jogosítvánnyal, amelyhez komoly vizsga kell – jártasság, tudás nélkül lehet ma bárki gazdasági társaság ügyvezetője, kezdhet önálló vállalkozásba. Az emberek többsége úgy köt szerződéseket, úgy vállal kötelezettségeket, hogy fogalma sincs arról, milyen következményekkel kell szembenéznie. Gyakran tapasztalom a megdöbbenést a velem szemben ülő ügyfél tekintetében, amikor felismeri, megérti, hogy az általa tanúsított magatartás bűncselekmény, aminek többéves börtön a következménye. Látom az értetlenséget, ami abból fakad, hogy ha tudta volna, akkor nem csinálja. A jogszabályok a nap 24 órájában hatnak ránk. Az emberek tucatjával kötik azokat a „jogügyleteket”, amelyek rájuk nézve komoly következményekkel járnak, és teszik ezt anélkül, hogy a legcsekélyebb ismereteik lennének ezekről. Hitelt vesznek fel, építkeznek, vásárolnak-eladnak, házasodnak... – és fogalmuk nincs a következményekről.

Dr. Sándor Bernadett szerint az ügyvéd segítsége nélkülözhetetlen (Fotó: beküldött)

– Mindezt sokan nem veszik komolyan.

– Sajnos így van, pedig senkinek eszébe nem jutna bekötött szemmel autót vezetni a főváros forgatagában. Senkinek eszébe ne jusson tájékozódás, kellő információ és felkészülés nélkül komolyabb kérdésekben döntést hozni, szerződési, vállalkozni, a gazdasági élet alakítójává válni.

– Mi a megoldás?

– Természetesen erre a kérdésre a válaszom: a megoldás a szakember. Vagyis az ügyvéd, aki tájékozott, felkészült abban a témakörben, amelyben a szakmai segítségnyújtást hivatásszerűen vállalta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában