múlt

2020.01.06. 07:02

Az 1945-ös sortűz áldozataira emlékeztek a dunaszentmiklósi rengetegben

A program első állomása a dunaszentmiklósi emlékkereszt volt, majd a szomódi temetőben, a kopjafánál is elhelyezték az emlékezés koszorúit.

Kemma.hu/tata.hu

Forrás: tata.hu

A Tatai Kistérségi Többcélú Társulás, a Szomódi Helytörténeti Egyesület és a Budapesti Erdőgazdaság Süttői Erdészete szervezett megemlékezést a szovjetek által elhurcolt és 1945. január 3-án Dunaszentmiklós közelében meggyilkolt polgári áldozatok emlékére január 5-én.

Az agostyáni rendezvényházban zárult megemlékezésen Rigó Balázs alpolgármester, aki a helyszínen narrátorként az időszak történelmi, politikai hátteréről is beszélt, elmondta:

– Nagyon fontos, hogy ezekről az eseményekről megemlékezzünk. A magyar történelem 20. századi időszakában kilenc rendszerváltást élt meg a magyar társadalom, s emiatt nem volt alkalom arra, hogy azokat a traumákat, amelyek az embereket, családokat, közösségeket érték, fel tudjuk dolgozni. Miután 1990 óta szabadon emlékezhetünk, végre lehetőség van arra, hogy visszaemlékezzünk, beszélhessünk a történtekről, feldolgozhassuk a traumákat és az érintettek hozzátartozói, leszármazottai is méltósággal ápolhatják szüleik, nagyszüleik emlékét.

A megemlékezésen közreműködött Rigó Balázs alpolgármester, Petrozsényi Eszter színművész, Nemes János, Nemes Szilvia, Bakonyi Zsuzsanna, Novotni László, valamint a Szomódi énekkar.

Tragédia a dunaszentmiklósi erdőben

A IV. SS-páncéloshadtest 1945. január 1-jén indította meg az ún. Konrád hadműveletet, melynek célja a Vértes-hegység és Budapest között lévő szovjet katonai erők szétzilálása, felszámolása, valamint a Budapesttel való kapcsolat megteremtése volt. A német haderő Komáromnál vagonírozott ki, majd Dunaalmás, Agostyán és Tarján irányába indította meg az offenzívát.

Ebben a térségben a szovjet haderők által elfoglalt területekről „málenkij robotra„ szedték össze a lakosságot, szinte válogatás nélkül. Január 1-jén a szomódiakat 147 környékbelivel Agostyán felé terelték. Dunaalmás és Neszmély lakóit szintén összeterelték a községházához és Süttő irányába Bikol pusztán át hajtották gyalog, Tardos felé útépítésre. Ők estére szintén csak Agostyánig jutottak. Január 2-án hajnalban az agostyáni gyűjtőtáborból közel ezer foglyot szabadítottak ki az előre nyomuló német katonák.

A kiszabadított foglyok mielőbb haza szerettek volna jutni, azt azonban nem tudták, hogy Szomód, Dunaszentmiklós és Neszmély dombjait, erdeit akkor még az oroszok ellenőrizték. A Vörös Hadsereg katonái ismét fogságba ejtettek egy hazafelé igyekvő csoportot.

Január 2-án estére az oroszok Dunaszentmiklósra terelték foglyaikat, akik az éjszakát egy szénáscsűrben töltötték. Hajnali 3 órakor tovább hajtották őket az erdő felé. A 26 magyar fogollyal január 3-án hajnalban végeztek a Vörös Hadsereg katonái.

Tata Város Önkormányzata 2019. február 25-én, a kommunizmus áldozatainak emléknapján „Jégbefagyott sikoly” címmel jelentette meg azt a helytörténeti kötetet, amely a szovjetek által elhurcolt, Dunaszentmiklós közelében meggyilkolt polgári áldozatokról szól.

A könyv egyrészt emléket állít azoknak a fiatal embereknek, akik egy kegyetlen és teljesen értelmetlen öldöklés áldozatául estek, másrészt azt is bemutatja, hogy e szörnyű esemény és az elvesztett családtagok, jó ismerősök emléke hogyan rejtőzködött a szovjet megszállás évtizedei alatt és hogyan bukkant fel megint, amint megszűnt az elnyomás, és utána jártak a történteknek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában