malackodás

2020.01.26. 11:30

A vértesszőlősi csapat nyerte a regionális böllérverseny fődíját

Óriási volt a sürgés-forgás szombaton Vértesszőlősön, ahol ötödik alkalommal szervezték meg a regionális böllérversenyt. Hajnaltól késő délutánig volt lehetőségük a látogatóknak figyelemmel kísérni egy hagyományos disznóvágást, s közben szakértő zsűri figyelte a böllérek minden mozdulatát.

Sugár Gabi

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

A sportcsarnok mellett felállított hatalmas sátor oldalait körbekerítették a csapatok. Kívülről a hatalmas üstök, tálak, asztalok, tűzhelyek voltak láthatóak, a sátorból pedig gyönyörűen kialakított standok, illatos és szép ételek kellették magukat.

Dél körül nagy tömeg fogadott. A csapatok helyi különlegességekkel csalogatták a nézelődőket. A kocsiak még egy szelfikeretet is készítettek. Fotózkodás közben büszkén mesélték, hogy a sült vért és a májas sertéspörköltet különlegesen készítették el. A mellettük lévő neszmélyiek a pecsenyéjüket dicsérték. Ám a szilvás forralt bort és a finom réteseket is sokan megkóstolták. A vértesszőlősieknél a sült kolbásszal töltött göngyölt karaj volt a sláger. Mellettük a Szlovákiából érkezett udvardiak a kolduskása receptjét ismertették: minden maradékot betettek egy tepsibe, majd leöntötték vérrel, s miután összesült, szeletekben tálalták.

A csapatoknak kora reggeltől egy egész disznót kellett feldolgozniuk, s többféle kategóriában ízletes ételt készíteniük. A legfinomabb hurka, kolbász, vagy fogópálinka mellett például a legszebb portákat is díjazták. A csaknem ötven különféle ételkülönlegességet öttagú zsűri pontozta. A helyiség minden szegletében tálkák sorakoztak. A program erénye, hogy különböző tájjellegű ételeket is bemutatnak a csapatok – mondták két fogás kóstolása között. A disznóölést is minden csapat más módon bonyolította le. Rendkívül sokszínű, változatos ételeket készítettek, s tisztán, szakértő kezekkel dolgoztak – hangsúlyozták.

A verseny legjobbjai

Az esti Torosbálon tíz kategóriában hirdettek eredményt. A verseny böllére, és összesített legjobbja a hazai, a vértesszőlősi csapat lett. A legjobb böllérmunkát a csíkrákosi csapat végezte. A neszmélyiek kínálták a legjobb fogópálinkát, a hurka a vértesszőlősieknek, a kolbász a bajiaknak sikerült a legfinomabban. Sülthúsból a gyimesbükkiek, toroskáposztából a mocsaiak, s tájjellegű ételből a kocsiak jeleskedtek. A leghigiénikusabban a neszmélyi csapat dolgozott, s a legszebb portája a környeieknek volt.

További részletek a 24 Óra január 27-i számában!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában