környezettudatosság

2020.01.29. 16:30

A tatai Kertvárosi Óvoda elnyerte a Zöld Óvoda címet

A tatai Kertvárosi Óvoda az először pályázó intézmények kategóriájában nyerte el a Zöld Óvoda címet, melyet Budapesten vehettek át.

Kemma.hu

Forrás: Tata.hu

Fotó: DOMOKOS ATTILA

A Földművelésügyi Minisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából a Magyar Mezőgazdasági Múzeum 2019-ben is nyílt pályázatot hirdetett óvodák számára a „Zöld Óvoda” és „Örökös Zöld Óvoda„ cím elnyerésére. Tatáról a Kertvárosi Óvoda részesült az elismerésben, melyet január 23-án adtak át Budapesten – írja a Tata.hu.

A felhívásra olyan intézmények pályázhattak, melyek megfelelnek a Zöld Óvoda kritériumainak, többek között nagy hangsúlyt fektetnek a környezet és egészségtudatosságra nevelésre. A felhívásra tavaly több mint 200 intézmény nyújtotta be pályázati anyagát. Köztük voltak, akik először és akik már többször is pályáztak. A Tatai Kertvárosi Óvoda az először pályázó intézmények kategóriájában nyerte el a Zöld Óvoda címet.

Az óvoda kertjében őshonos gyümölcsfákat is ültetnek (Fotó: Tata.hu)

Horváthy Lóránt, a városrész önkormányzati képviselője az elismeréssel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy kertváros adottságaihoz tökéletesen illeszkedik az óvoda zöld-tudatos nevelési koncepciója, hiszen az intézmény környezetében sok zöldfelület található.

Az óvodában az elmúlt időszakban többek között fűszerkertet telepítettek, a madáretetőket és odúkat a szülőkkel együtt építették meg és virágágyásokat alakítottak ki, melyekben szintén közösen ültetik a növényeket, így a programnak közösségépítő szerepe is van. Emellett megvalósult a szelektív hulladékgyűjtés, törekednek a zéró hulladék elérésére, az irodán belül újrahasznosítják a papírokat, környezetkímélő, nagy kiszerelésű tisztítószereket használnak, esővizet gyűjtenek a locsoláshoz, komposztálnak, sokat gyalogolnak és használják a tömegközlekedést is.

Dr. Varga András a Humán és Ügyrendi Bizottság elnöke a témával kapcsolatban elmondta, hogy az intézményben zajló program egyik szépsége az, hogy maguk az óvoda dolgozói is részt vesznek olyan tréningeken, melyeknek eredményeképpen tovább segítik a gyerekek tudatformálását. Emellett az is nagyon fontos, hogy nem csak környezettudatosságra nevelik a kicsiket, hanem azt is megtanítják nekik, hogyan éljenek szorosabb kapcsolatban az őket körülvevő természettel, és nem hagyják veszni azt a tudást, amivel már az őseink is rendelkeztek.

A Kertvárosi Óvoda programja a következő években is tovább folytatódik, többek között őshonos gyümölcsfákat ültetnek az óvoda kertjébe, a már meglévő fákat pedig kitáblázzák.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában