kupa

2020.01.31. 13:03

A tarokk kártyajátékkal a bányászhagyományokat is őrzik Tatabányán

Az ötödik alkalommal Tatabányán megrendezett tarokk-kupa idén először az országos bajnokság fordulói közé is bekerült.

Petrik J.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

A tarokkjáték a selmeci diákhagyományok szerves része. Az akadémisták körében a kártyázás a mindennapos szórakozásnak számított. Öt esztendeje, amikor az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület (OMBKE) Tatabányai Helyi Szervezete elindította hagyományápoló és tudásátadó előadásait, fontosnak tartotta az idősebb bányamérnök firmák, hogy ezzel a kártyajátékkal is megismertessék a fiatalabb kollégákat, balekokat. Ezután vette kezdetét a Tatabányai Jó szerencsét! tarokk-kupa története, amely idén, első alkalommal az országos bajnokság fordulói közé, annak rangjára „emelkedett”.

A hétvégi egyéni és csapatverseny tradicionálisan négyfordulós. Az asztaloknál helyet foglaló négy játékos kilétét sorsolással döntik el. Két kört követően, azonban már erősorrend alapján ültetik össze a kvartetteket. Egyébként a Paskievics tarokk-kupa végső eredménye tíz – különböző helyszínen szervezett – viadal összesítése után dől el. Ennek első állomása a tatabányai.

– A mostani versenyre meglepően sokan, csaknem százan neveztek – mondta Bársony László, az OMBKE, helyi szervezetének elnöke. – Az ország minden pontjáról érkeztek hozzánk tarokkjátékosok. Szűkebb hazánkból több helyről jöttek versenyzők. A helyiek mellett Tatáról, Esztergomból, Komáromból… Jó érzés látni ezt a népes mezőnyt. Az elnök azt is kiemelte, hogy jelenleg negyvenen tarokkoznak a megyeszékhelyen, az OMBKE helyi szervezetének egyik célja, hogy ezt a létszámot százra emelje.

A tarokk-kupa fő védnöke, Szücsné Posztovics Ilona polgármester a kupa kezdete előtt, a bányász hagyományoknak megfelelően, „Jó szerencsét!”-tel üdvözölte a résztvevőket, és valamennyi indulónak sikeres szereplést kívánt. Emellett örömét fejezte ki, hogy a város vendégül láthatja ezt a rangos sporteseményt. A polgármester asszony azt is megjegyezte, hogy reményei szerint jövőre már a felújított, egykori tiszti kaszinó, közismert nevén Tulipános Ház, adhat majd otthon az országos kupasorozat tatabányai fordulójának. A köszöntőket követően a szervezők kisorsolták az asztalok „összetételét”, és megkezdődhettek a „vérre menő” zsugapartik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában