újévi merülés

2020.01.01. 19:20

Jeges dunai csobbanással köszöntötték 2020-at Esztergomban

Címkék#Duna#újév

Tizenheten mártóztak a Dunában a II. Hagyományteremtő újévi merülésen. A csobbanásra a határon túlról is érkeztek résztvevők.

Feleki Marietta

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

Harci ordítás törte meg az újév csendjét az esztergomi Nagy-Duna sétányon január 1-jén délután. Tizenhét bátor önkéntes ugyanis újévi fürdőt vett a mindössze négy Celsius-fokos Dunában a II. Hagyományteremtő újévi merülésen.

A kezdeményezést tavaly január 1-jén indította útnak két esztergomi, Hanzó Szilárd és Molnár Moles János, illetve az Esztergomi Jegesmedvék Baráti Egylet. Akkor még csak ketten csobbantak a jéghideg vízben, idén azonban rajtuk kívül még 15-en szaladtak a vízbe a Mária Valéria híd lábánál. Volt, aki teljes testével megmártózott, mintha csak egy wellness-fürdőben pancsolna.

A kis csapatban felfedeztünk gyerekeket is, akik a felnőttekhez hasonló lelkesedéssel vágtak neki a jeges kihívásnak. Bár ők nem merültek teljesen a vízbe, de így is bátran sétálgattak a Dunában. E sorok krónikása sem hagyhatta ki az élményt, és az előzetes jó tanácsok után a vízben állva készített videót a fürdőzőkről.

A szokatlan látványára egyébként kisebb csoportosulás gyűlt partra, és ámuldozva figyelte a fürdőzőket. A nézőközönség persze vegyes érzésekkel figyelte az akciót. „Én bele nem mennék” „Hú, ezt ki kell próbálnom” – hallatszott innen-onnan a bámészkodóktól.

Az esemény egyébként nemzetközi jelleget öltött, ugyanis Észak-Komáromból és Párkányból is érkeztek fürdőzők. Utóbbi csapat, a Fagyos Kakasok egyébként rendszeresen mártóznak a Duna párkányi oldalán. Gyetven Miklós, az egyik párkányi „kakas” elmondása szerint heti rendszerességgel „edzenek” a Dunában. Sokszor viszik magukkal a gyerekeiket is, akik a példát látva szintén kipróbálták már a hideg vízbe fürdőzést.

Miklós szerint fontos a bemelegítés a merülés előtt. A hideg vízben 1-2 perc, mire a test megszokja a hőmérséklet különbséget, és – bár ez egyénfüggő – maximum 7-8 percig szabad bent maradni ilyen hideg vízben. A fürdés után jót tesz egy kis futkosás, mozgás, illetve természetesen a meleg ruházat.

A fürdőzők a pancsolás végeztével igyekeztek minél gyorsabban megszárítkozni és átmelegedni a négy fokos, csípős ám napfényes időben. A szervezők meleg teával és zsíros kenyérrel is megvendégelték a bátor résztvevőket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában