intermodális

2019.12.12. 20:38

Tatabánya saját kezébe veszi a vasútállomás sorsát

Bicskén épül meg az új intermodális csomópont: a DK tájékoztatót tartott, a városháza közleményt adott ki.

I. R.

Tatabánya, 2018. november 18. A MÁV-START jegyértékesítõ automatájánál váltja meg menetjegyét egy utas a tatabányai vasútállomáson 2018. november 18-án. MTI/Bodnár Boglárka

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Bodnár Boglárka

Bicskén új intermodális csomópont épül, új tatabányai vasútállomás építését azonban nem tervezi a kormányzat – így foglalható össze az a válasz, amit az Innovációs és Technológiai Minisztérium adott Varju László országgyűlési képviselőnek, a Demokratikus Koalíció (DK) alelnökének interpellációjára. Ahogy a minisztériumi levélben fogalmaznak: „a (tatabányai) vasútállomás felújításra szorul, azonban tudomásunk szerint a város új állomásépület építését, a felüljáró meghosszabbítását tervezi”. A bicskei fejlesztést a főváros nyugati agglomerációjában betöltött pozíciójával indokolják.

Varju László a tatabányai vasútállomás előtt tartott csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, felháborítónak tartja a választ. Kiemelte: a kormány a Modern Városok Program keretében ígéretet tett az új állomásra, ebből azonban semmi nem valósult meg.

Lusztig Péter önkormányzati képviselő, a DK választókerületi elnöke szerint az önkormányzatnak fel kell mérnie, milyen lehetőségei vannak – a MÁV szakembereivel való egyeztetés után a legvalószínűbbnek az akadálymentesítés tűnik. Szücsné Posztovics Ilona, Tatabánya polgármestere sajtóközleményben reagált a fejleményekre, melyben ő is az akadálymentesítés fontosságát hangsúlyozza. Mint írja, műszakilag nem megoldhatatlan a lift elhelyezése a peronokon. Mindez elsősorban az önkormányzat által biztosított pénzügyi forrásból kell, hogy megvalósuljon. A városvezető hozzáteszi: „jelenleg az akadálymentesítés a legsürgetőbb feladatunk, megkezdjük a munkát. Emellett megvizsgáljuk a Konzum és a vasútállomás épülete felújításának lehetőségeit”.

50 megújuló állomás

Az 50 Megújuló Állomás elnevezésű karbantartási program keretében 2023-ig megújul a komáromi és a tatai vasútállomás. A munkálatok főként a peronok rendbetételére, a perontetők javítására, pótlására, az állomásépületek homlokzati felújítására terjednek ki, amelynek eredményeként az utasokat kulturált utasforgalmi terek várják majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában