fegyvernemi nap

2019.12.04. 14:00

Lövésekkel emlékeztek a tüzérek védőszentjére a tatai laktanyában

Szent Borbála a tüzérek védőszentje is. Így azután december negyedikén, hagyományosan fegyvernemi napot tartottak a tatai helyőrségnél.

Petrik József

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

A metsző hideg ellenére sokan látogattak el a MH 25. Klapka György Lövészdandár Szent Borbála napi szerdai rendezvényeire. A programok ellenben, már két nappal korábban, egy tüzérversennyel elkezdődtek. Szerdán szakmai előadásokat hallgathattak meg az érdeklődők. Ezekből egyebek mellett az is kiderült, hogy a honi haderőfejlesztés a tüzérséget is jelentősen érinti.

A helyőrség egyik félreeső szegletében aztán már a meglévő lövegeké és kezelőiké lett a főszerep. Ezt megelőzően a helyőrség parancsnokát, Lőrincz Gábor dandártábornokot tiszteletbeli tüzérré „fogadták”. Majd megkezdődött az avatási ceremónia amelynek szerves része volt D 20-as ágyútarackok üzembe helyezése.

A tatai dandár tüzérei mellett, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem öt, végzős tüzérhallgatója is esküt tett ezen a napon. Ennek tradicionális része, hogy a lövés után az „öreg” tüzérek a töltőfával a hátsójukra húznak a fiataloknak. Ezt a momentumot a tüzéreskü követte, majd fel kellett hajtani az áldomást jelentő tüzérrettenetest, mégpedig a gránát csúcsán lévő gyújtókupakból.

További részletek a 24 Óra december 5-i számában!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában