adomány

2019.12.06. 07:00

A Ne Dobd Ki Alapítvány 10 televízióval ajándékozta meg a Szent Borbála Kórházat

A Ne Dobd Ki Alapítványtól tíz tévékészüléket kapott a tatabányai Szent Borbála Kórház. Az alapítvány mások számára feleslegessé vált, de még jól működő vagy javítható televíziókat adományoz egészségügyi intézmények számára.

Goletz-Deák Viktória

Forrás: Beküldött

A Ne Dobd Ki Alapítvány kurátorának, Ellenbacher Attilának még 2012-ben jutott eszébe, hogy a mások által kiselejtezett készülékeket felújítva, javítva kór­házaknak adományozza. Ugyanis egyre több olyan televízió landolt nála, amelynek gazdája úgy döntött, nem éri meg már a javítás.

Ahelyett hogy a szeméttelepre kerültek volna a készülékek, a tévészerelő időt és energiát nem kímélve megjavította ezeket, tudván, hogy másnak még hasznosak lehetnek. Az első ilyen tévéket 2012-ben a Heim Pál Gyermekkórház kapta. A kis betegek hálája pedig akkora lökést adott Attilának, hogy úgy döntött, másoknak is segít.

Az alapítvány egészségügyi intézményeknek adományoz készülékeket (Fotó: Beküldött)

– Az első négy évben mintegy 150 tévét adományoztunk el. Miután a médiába is eljutott a hírünk, megtöbbszöröződtek a felajánlások, és már több mint háromezer készüléknél tartunk. Ezek először képcsöves eszközök voltak, idén viszont szinte már csak LCD-­készülékeket vittünk ki – magyarázta a tévészerelő, aki arra már nem akart vállalkozni, hogy rászoruló magánszemélyeket keressen meg. Ezért olyan intézményeket keresett, ahol a legtöbb embernek tud örömet szerezni. Így esett a választása az ország egészségügyi intézményeire, idősek otthonaira, de kaptak készülékeket mentőállomások és katasztrófavédelmek is.

– Két éve megkerestem Magyarország összes megyéjének gyermekvédelmi vezetőjét. Megkérdeztük, hogy hány készülékre lenne szükségük, és azt mindegyikük meg is kapta. Összesen 790 darabot szállítottunk ki a segítőmmel. Ami hatalmas szám, ha azt nézzük, hogy ezeknek a javítását és szállítását saját erőnkből fedezzük. Ez havonta 50-100 ezer forint kiadást jelent, amire eddig sajnos még nem sikerült támogatót találnunk. Ráadásul azzal, hogy ezek a készülékek nem a szeméttelepre kerülnek, csökkentjük az elektromos hulladékok mennyiségét. Így duplán is jót teszünk, mégse találunk támogatókat – árulta el az alapítvány vezetője. Legutóbb a Szent Borbála Kórház kapott ajándékba tíz LCD-televíziót, amelyek különböző osztályokba vagy várótermekbe fognak kerülni.

– Én kerestem meg a tatabányai kórházat, hogy szükségük van-e televíziókra. Nagyon örültek a lehetőségnek, és az átadáskor megbeszéltük, hogy majd további készülékeket viszek hozzájuk – mondta a szakember, aki a tévék mellett pénzadományokat is szívesen fogad azért, hogy segíthessen.

– Saját műhelyemben végzem a javításokat, saját autónkkal visszük ki az adomány készülékeket. Volt, hogy egy nagyobb cég támogatott minket, azonban ez ritka. Ráadásul arra marad a legkevesebb időnk és energiánk, hogy a lehetséges támogatókat felkutassuk és megkeressük. Természetesen van, aki magától talál ránk. Az egyik telekommunikációs cég 2018-ban egy évig támogatta az alapítványt. Nemrég pedig egy szupermarket képviselője keresett meg minket, hogy van 270 darab, három napon belül visszaküldött televíziójuk, amit szívesen nekünk adnának. Jelenleg azonban olyan stratégiai támogatóra lenne szükségünk, aki több éven át is segítené a munkánkat – magyarázta Attila, aki azt szeretné, hogy még hosszú évekig javíthassák és adományozhassák továbbra is a kidobott készülékeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában