természetes élőhely

2019.11.30. 15:04

Zseniális madárfotókat díjaztak a Vadlúd Sokadalomban

A Vadlúd Sokadalomban szombaton adták át a Madarak a víz tükrében fotópályázat díjait. A legjobbak között mobilos fénykép is volt.

Kemma.hu

Az Envirotis Holding Zrt. a Tatai Vadlúd Sokadalom támogatójaként, a rendezvény szervezőivel közösen, fotópályázatot hirdetett, hogy a természet szépségére, fontosságára irányítsa rá a figyelmet. A pályázat ünnepélyes eredményhirdetését november 30-án, a Sokadalom rendezvényén tartották.

A felhívásra 450 fotó érkezett, az előválogatás után 100 alkotás került a hét tagú, fotósokból és természetvédelmi szakemberekből álló zsűri elé. A zsűri elnöke, Potyó Imre, környezetkutató, természetfotós, aki 2018-ban elnyerte „Az Év természetfotósa” díjat, valamint rangos nemzetközi pályázatok többszörösen díjazott fotósa elmondta:ő leginkább azokat a fotókat értékelte több ponttal, amelyek a madarakat valamilyen nehezen megismételhető helyzetben kapták el, amely képek az újdonság erejével hatnak, bennük van a „wow-élmény”. Örömmel fogadta el a zsűrizésre a felkérést, mert ez a pályázat arra ösztönzi a fotósokat, hogy tartsák értéknek és tiszteljék az élővilág sokszínűségét. Remek fotókat láthatott a zsűri, többet, mint amennyit díjazhattak -tette hozzá.

A díjazottak

1. díj: Szűcs Boldizsár-Villámhalász

 

2. díj: dr. Aliczki Manó-Törpegém mimikri

 

3. díj: Jakab Tibor-Alánézet

 

Tata város különdíja: dr. Aliczki Manó-Én is kérek gőtét!

 

Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület különdíja: Jakab Tibor-Nyomás, utána

 

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület különdíja: Kovács Norbert-Utolsó pillantás

Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság különdíja: Hantai Péter-Nyakon csípve

A Makszutov.hu távcsőbolt különdíja: Botos Éva-Arany gém

Mobilfotós különdíj: Bóta István-A hattyú tava

 

Közönségdíj: Gazsi Máté-Szárnyaló taposás

A legjobb bő 100 kép ide kattintva megtekinthető, a legjobb 50 fotó pedig már látható a Tatai Várban november 26-án megnyílt kiállításon.

Csonka Péter, a Tatai Vadlúd Sokadalom egyik elindítója és máig főszervezője ugyancsak zsűritag volt. Természetvédőként számára talán az a legfontosabb egy fotópályázatnál, hogy a madarakat szaporodásukban, pihenőhelyükön vagy természetes mozgásukban semmiképpen ne zavarja a fotós. Ezért kiírási feltételként csak etikus elvek alapján fotózott képeket fogadtak el a kiírók. A beérkezett pályázatok mindegyike maradéktalanul megfelelt ennek a feltételnek.

A pályázat, amely mellé a National Geographic Magyarország is odaállt, nyitott volt mindenki előtt, és bár tartalmazott technikai megkötéseket, szívesen fogadtak mobiltelefonnal készített képeket is. Sőt! A kiíró felajánlott egy mobilfotós díjat, abból kiindulva, hogy a fiataloknak ez egy könnyebben elérhető eszköz. Vandlik Antal, az Envirotis Holding Zrt. igazgatósági tagja beszámolt arról, hogy a tervük bejött, érkezett kiváló mobiltelefonnal készített fotó, és igen jó helyre került a nyeremény, egy lelkes fiatalemberhez.

A díjak között volt több utazási lehetőség egy-egy tóhoz, a fődíj esetében pedig egy tóvidékhez, a Mazuri-tavakhoz, remélve, hogy a környezet további remek fotókra inspirálja a nyerteseket, és a következő évi pályázatnál is neveznek majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában