fórum

2019.11.30. 09:48

Rossz szomszédról és kátyúkról is szó volt az oroszlányi közmeghallgatáson

Áldatlan állapotok uralkodnak a Népekbarátsága út 18-ban. Az ott élők mindennapjait megnehezíti egy család, amely beilleszkedési problémákkal küzd. Úgy látszik, hogy a feljelentés, az aláírásgyűjtés sem ér semmit. Hogy miért? Kedden este a Krajnyik Akác Sportcsarnok konferenciatermében megtartott közmeghallgatáson újra előkerült a téma.

Wágner Zsanett

Kevesebb mint egy óra elteltével véget is ért a bányászvárosban tartott közmeghallgatás. A tervezetthez képest jóval korábbi volt a befejezés, hiszen a lakosok többsége már korábban, november derekán írásban is kifejezte nemtetszését, az észrevételeket pedig elektronikusan vagy postai úton is eljuttathatta az önkormányzathoz, illetve a városi televízióhoz is érkeztek kér(d)ések.

A fórumon dr. File Beáta jegyző és Lazók Zoltán polgármester összesítette a harminc közérdekű javaslatot, amelyeket a hivatal osztályvezetői és a város intézményeinek képviselőin túl több mint ötven civil hallgatott meg. Érkezett panasz a Bánki Donát utcai megsüllyedt útburkolatról is. A rossz minőségű út javítására jelen pillanatban, a rendelkezésre álló forrásokat tekintve a kátyúzás látszik a leggyorsabb megoldásnak. Az említett útszakaszon az önkormányzat cége júliusban 43 kátyút szüntetett meg.

Szóba került a közvilágítás problémája és az új kerékpárút kivilágításának lehetősége. A polgármester elmondta, ebben az évben eddig 400 hibabejelentés érkezett, az önkormányzat hatáskörébe nem tartozó problémákat az E.On szakemberei igyekeznek orvosolni.

Egy másik komoly téma volt a hulladékügy, azon belül a gyűjtők ürítése. Lazók Zoltán elmondta, heti kétszer, vannak területek, ahol többször végzik az ürítést. A Haraszthegy funkcióinak kihasználása is napirendre került. Itt folyamatosak a „Cultplay” nevű tematikus játszópark előkészítő munkálatai. Jövőre lesznek pihenőeszközök, rendezett sétaútvonal és egy futóösvény terve is elkészült.

Szó volt arról is, hogy az egyik önkormányzati bérlakásban olyan hat tagú család él, amely anyagi gondjaival nem, életvitelével azonban annál inkább terhére van az ott élőknek. Az említett famíliát körülbelül egy éve költöztette át az önkormányzat, átmeneti időre.

– Ők eredetileg a Petőfi udvarban élnek, ahol július 31-én fejeződik be a felújítás. Az év végén lejár a család jelenlegi szerződése a Népekbarátsága út 18-ra, és a szolgáltató már javaslatot tett arra, hogy azt ne hosszabbítsák meg. Ez persze azonnali költözést nem jelent, hiszen csereingatlant kell biztosítani számukra. Ezen dolgozunk jelenleg is – mondta Szabó Mihály alpolgármester a felvetésre.

Ezek is érdekelhetik