zöldebb jövő

2019.11.12. 14:00

Iskolások is szorgoskodtak a dorogi lakótelep új facsemetéinek elültetésénél

A kezdeményezés révén a dorogi Borbála lakótelepen 17 facsemetét ültettek el, ahol iskolások iskolások is szorgosan segédkeztek.

Walczer Patrik

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

A Benedek Endre Barlangkutató és Természetvédelmi Egyesület (BEBTE) Szemétirtók csapatának, valamint a Civilek a Fejlődő Városért Egyesületnek (CFVE) a szervezésében tizenhét facsemetét ültettek el szombaton a Borbála lakótelepen. Az akcióban iskolások, lelkes lokálpatrióták, továbbá Éberhardt György és Berndt József önkormányzati-, valamint Nunkovics Tibor Jobbikos országgyűlési képviselő is részt vett.

Lieber Tamás ötletgazda, a BEBTE elnöke ismertette, hogy Maros Rudolf környezetmérnökkel, és Dankó Kristóf főépítésszel közösen döntöttek a Borbála-lakótelepi játszótér mellett, ahol a nyáron, fák hiányában, napsütésnek vannak kitéve a gyermekek.

Éberhardt György (CFVE) elmondta, hogy az Otthon téri fakivágások után keresték a városi zöldfelületek megújításának módját, így kapóra jött a BEBTE kezdeményezése, melyet anyagilag és emberi erőforrással támogattak.

Maros Rudolf arra a kérdésre, hogy miért fontos a fák és növények ültetése, elmondta, hogy a település zöldítésének elsődleges célja egy élhetőbb környezet megteremtése. A jól megtervezett és vitális zöldfelületek rendszert alkotnak, éppen ezért az egész lakóközösséget szolgálják. Nyáron elviselhetőbb klímát biztosít, de a lakosok közérzetére is jó hatással van. A mostani akció azért is fontos, mert elsősorban a civilek összefogásával valósult meg. A résztvevők egy jó ügyért gondolkodtak és cselekedtek együtt.

– Nagyszerű dolognak tartom, amikor emberek közösséggé formálódnak, értéket teremtenek, amire később is büszkék lehetnek, és jó példával szolgálnak másoknak – mondta.

Adományok

A szombati faültetés magánszemélyek, civil szervezetek, intézmények és vállalkozások felajánlásaiból, mintegy 453 ezer forintból valósult meg. Elsőként hárs, juhar, platán, díszcseresznye, valamint kőrisfák kerültek a helyükre, ugyanakkor az akció ezzel nem ér véget. A közeljövőben három örökzöld fával gazdagodik a lakótelep, fagyalból pedig sövényt telepítenek. A terep előkészítését és a hulladék elszállítását az önkormányzat biztosította.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában