vallás

2019.10.01. 14:00

Megerősödhetett a tatabányaiak hite a Keresztény héten

Kiállításmegnyitóval indult, majd koncertekkel, előadásokkal folytatódott és szentmisével zárult a 22. alkalommal megszervezett Keresztény hét.

Sugár Gabi

Forrás: 24 Óra

Fotó: Sugár Gabi

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) Tatabányai Csoportja Bárkára várva címmel Jakobi Anna Mária festőművész kiállításának megnyitójával indította a különleges sorozatot a TSZC Kereskedelmi, Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakgimnáziuma és Szakiskolájában. A Keresztény hét szeptember 22-28. között várta programokkal az érdeklődőket.

Patakiné Slezák Ágnes, a KÉSZ tatabányai elnöke a rendezvényen kiemelte: a lelki feltöltődést nyújtó sorozat nagy összefogással valósult meg, amely az egyházközségek, a KPVDSZ Művelődési Ház, a Vértes Agorája mellett a Tatabányai Múzeum együttműködésének köszönhető.

Schmidt Csaba polgármester hozzátette: e sorozat évről évre kiváló lehetőséget nyújt arra, hogy hitünket megerősítsük. Kitért a katolikus óvoda és iskola után a Bányakórház helyén jövőre elkészülő katolikus gimnázium születésére is.

Bencsik János országgyűlési képviselő gondolatai Jakobi Anna Mária festőművész alkotásaihoz kapcsolódtak. A művek az egyéni emberélet misztériumáról szólnak, s a bátorság elixírjét hozzák el nekünk – fogalmazott az országgyűlési képviselő.

Jakobi Anna Mária a rendezvény után kérésünkre elmondta: a kiállításon a Barbie-korszakából is tekinthetők meg alkotások. Az elnevezést a közismert gyerekjáték sugallta: Barbie ugyanis az új női ideál, amely szerint a nő szép, sovány, gyerektelen, és nagy igényei vannak. A babák pedig a világ minden részén ugyanúgy néznek ki, ugyanazt akarják. S eltűnik a haza, az otthon jelentése. Ez nagy szomorúság – fogalmazott a művész, majd Válaszúton című alkotását hozta fel még példaként.

– A mai ember kétségek között vergődik, hogy melyik utat válassza: a nehezebb, de tartalmasabb, vagy könnyebb, ám üres életet.

A sorozat Mészáros János Elek énekes koncertjével folytatódott a Bánhidai Református Egyházközségben, majd Ady Endre halálának századik évfordulója alkalmából közép- és általános iskolásoknak szavalóversenyt szerveztek a KPVDSZ Művelődési Házban.

Szerdán a kereskedelmi iskolában Vagy igazad van, vagy boldog vagy címmel tartott előadást Schäffer Erzsébet Pulitzer-díjas újságíró, a Prima Primissima díj és a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjének kitüntetettje.

Jeles napok is szerepeltek a sorozatban. Pál Gabriella igazgató tartott a Tatabányai Múzeumban egy előadást erről, majd Császár Angela Jászai Mari-díjas érdemes művész és Botos Veronika brácsaművész előadását hallhatta a közönség a Bányász Művelődési Otthonban.

– A Keresztény hét programjainak célja, hogy értéket közvetítsen – akár képzőművészetről, zenéről, versekről, vagy jeles napokról van szó – mondta Bognár Istvánné, a sorozat egyik szervezője. – Ezeken a művészeti ágakon keresztül pedig szeretetet, szépet, jót, és igazat ad át a nyitott befogadónak a sorozat minden állomása.

Díjazták a legszebben szavalókat

A Keresztény héten rendezett szavalóversenyen az általános iskolások közül az első lett Straub Dorka (Tatai Református Gimnázium), második Almer Benedek, és harmadik Csorba Izabella Katalin (Szent Margit Általános Iskola). Szántó Csongor lett a középiskolások között az első, őt Bereznai Csenge és Fodor Réka követte. Mindannyian a Tatai Református Gimnázium tanulói. A KPVDSZ Művelődési Ház különdíját vette át: Burián Linett és György Gabriella (TSZC Kereskedelmi, Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája), Pankotai Melinda (TSZC Kossuth Lajos Közgazdasági és Humán Szakgimnáziuma), és Bukovics Dóra (Árpád Gimnázium).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában