projekt

2019.10.07. 14:30

Bokrétát kapott a félig kész Kőfaragó-ház

A tatai söréttorony vagy Fellner-kilátó, a Kálvária-domb és környéke, illetve a Kőfaragó-ház együttesen újabb turisztikai látványosságot jelenthetnek a városban. A projekt megvalósítására 350 millió forintos támogatást nyert el az önkormányzat a Terület és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében.

Petrik József

Felhelyezték a bokrétát a ház tetejére

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

Október 7-én hétfőn, már a Kőfaragó-ház bokréta ünnepségét is megtartották. Ezen részt vett Bencsik János, a Tatai-medence országgyűlési képviselője, Borsó Tibor, a megyei közgyűlés alelnöke, Michl József polgármester, valamint a képviselő-testület több tagja is.

A projekt már a felénél tart (Fotó: Zantleitner Ingrid / 24 Óra)

Lakos Zsuzsanna projektvezető röviden felidézte a turizmusfejlesztési projekt előzményeit és részleteit. Kiemelte, a kilátó már működik, továbbá a Kálvária-domb és környékének rehabilitációja is megtörtént. A projekt harmadik eleme, a Kőfaragó-ház pedig „félkész” állapotban van.

Szépen haladnak a munkálatok (Fotó: Zantleitner Ingrid / 24 Óra)

Mire számíthatnak a ház látogatói

Ha végeznek a renoválással az épület földszintjén aszaló- és kávépörkölő műhely üzemel majd, valamint egy kis sörfőzde. Az emelet már jóval muzeálisabb jellegű lesz. Bemutatja majd a tatai kézművességet a fafaragók tevékenységétől, a kőfaragókén át a fazekasokéig. Emellett a neves helytörténésznek, dr. Körmendi Gézának is emléket állítanak, hagyatékát is bemutatják az épületben. A komplett projekt szempontjából fontos, hogy a Kálvária-dombon megkezdődött a kápolna felújítása, továbbá a Német Nemzetiségi Önkormányzat pályázaton nyert 25 millió forintjából elindulhat a Golgota szoborcsoport renoválása. A söréttoronyban pedig a tatai építészeknek terveznek egy méltó kiállítást.

Borsó Tibor arról szólt, hogy a TOP-os forrásokból végre lehetőség nyílt a helyi, történelmi épületek felújítására is. Komplex turisztikai látványosságként tett említést a rendbe hozott zsidó temetőről, a kilátóról, a Kávária-dombról, illetve az „épülő” Kőfaragó-házról. A tájékoztatókat követően a ház tetőszerkezetének legmagasabb pontjára elhelyezték a bokrétát.

Felhelyezték a bokrétát a ház tetejére (Fotó: Zantleitner Ingrid / 24 Óra)

További részleteket a 24 Óra október 8-i számában olvashatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában