brigetio

2019.07.27. 11:07

A római kor újabb érdekes részeit fedezték fel Komáromban

A szőnyi légiótáborban megrendezett nyílt nap során betekintést nyerhettünk a római korban épült északi táborkapu maradványaiba is.

Szabó Klaudia

Két év múlva nyílik majd meg a jelenlegi ásatási helyszínen a Brigetio régészeti park. Számadó Emese, a Klapka György Múzeum igazgatója a nyílt napon elmondta, hogy 25 éven át dolgoztak a Vásártéren az ELTE Régészettudományi Intézet közreműködésével az akkori római polgárváros területén, 2014 és 2017 között a gáton a római kori fürdő feltárásán, a katonavárosnál, most pedig a légiótábor helyszínén.

Dr. Bartus Dávid, az ELTE Bölcsészettudományi Kar dékánhelyettese, tanszékvezető egyetemi docens vezeti a feltárásokat, aki elmondta, az elmúlt évben rengeteg geofizikai mérést és terepbejárást folytattak a területen. Főként a talajradarral kaptak kiváló eredményeket. Az eszköz segítségével az épületek falait, az oszlopsort, a főkaput és sok más különlegességet sikerült megtalálni.

− A romok mélységeit, az épületek egymáshoz lévő viszonyát, a földben lévő leletanyagokat azonban a radarral nem tudtuk meg, viszont a táborkapu jól látszott a felvételen, ami már egy nagy méretű épületnek tűnt, körülbelül 300 négyzetméternyi területen. Ha a táborba egy fontos vendég, netán a császár érkezett, az itteni főkapun át vezették be őt. Bár nem ez volt a legfontosabb átjáró, de a legreprezentatívabb igen − tette hozzá dr. Bartus Dávid.

Az ásatásvezető régész szólt arról is, hogy a régészeti park építését készítik elő, amelynek fő eleme a tematikus játszótér lesz. Ez valószínűleg a park legnépszerűbb elemévé fog válni. A kapukat, a tornyokat szeretnék modellezni az eredeti méretüknek megfelelően, ezek mellé terveznek egy kilátót is.

Katapultlövedékek is előkerültek

A feltárást egy hónapja kezdték meg, ami alatt különböző érdekességek kerültek elő, többek között kemencék, állványzatnyomok, valamint több mint tíz, három kilogrammos katapultlövedék. A tábor falait azonban még nem találták meg. Ez a következő hetek feladata lesz. Feltételezéseik szerint nagyjából a két torony két oldalán helyezkedhet el. Egy részen még csak a humuszt távolították el, itt végzik majd a további munkálatokat.

A park kialakításában a további céljuk, hogy a játszótérhez el lehessen jutni. A tábor főutcáját zúzottköves megoldással alakítják ki, jelezve a pillérek nyomait. Egy fogadóépületet is építenek, ahol majd át lehet sétálni a római kori épületbe, onnan tovább pedig a játszótérig.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában