Szenzáció

2019.07.22. 17:30

Barokk csodát rejtett az Esterházy-kastély műkővel borított szobra

A kemény burkolat lebontása után Schweiger Antal egy 1800-ban készült barokk szobra bukkant elő az Esterházy-kastély renoválásakor.

K. M.

Forrás: Bencsik János facebook

Szakadatlanul zajlanak a munkálatok a tatai Esterházy-kastély körül. Ahogy arról már korábban beszámoltunk, a felújítás során több különlegességet is találtak a munkások. Most újabb szenzációról értesültünk. Bencsik János országgyűlési képviselő Facebook-oldalán osztotta meg az örvendetes és nem mindennapi hírt, miszerint egy csodálatos barokk szobor került elő.

Az amorf, műkő borítású szobrot 2018 tavaszán egy budapesti műterembe szállították megvizsgálni. A kemény réteg lebontása után pedig egy jó állapotnak örvendő barokk szobor látta meg a napvilágot. A kutatások során fény derült az eredeti szobor alkotójára is. A művet Schweiger Antal készítette 1800-ban. Az alkotás feltehetően az I. világháborúban sérülhetett meg és ezt követően 1920-as években kapta a kemény kőburkolat.

Több különlegességet is rejtett a kastély. Ahogy arról beszámoltunk, előkerült egy asztalossegéd parketta alá került kézjegye 1834-ből, a kéményseprők névjegyei az 1800-as évek második feléből és egy ajtóküszöb alól nyíló rejtekhely, amiről kiderült, hogy egy titkos összekötő átjáró a főúri és a nagyasszonyi hálók között, de találtak egy hőlégbefúvásos kályhát is, amelyet körülbelül 110 éve befalaztak.

Schweiger Antal

Az 1728-ban született szobrász több műve is díszíti Tata köztereit. Többek között nevéhez fűződik a Kálvária-szoborcsoport, Mária Immaculata-emlék, a Griffek és a Nepomuki Szent János szobrának megalkotása is. A Mária Immaculata-szobor a Kossuth téren, a Griffek a Sport utcában, míg a Nepomuki Szent Jánost ábrázoló alkotás a várkanyarban tekinthető meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában